Izak Košir, STA

 |  Svet

Skrajni desničarji opozarjajo na nepravilnosti na avstrijskih predsedniških volitvah

Heinz-Christian Strache, vodja avstrijske skrajne desnice

Heinz-Christian Strache, vodja avstrijske skrajne desnice
© WikiCommons

Avstrijska skrajna desnica preiskuje "številne" primere domnevnih nepravilnosti na predsedniških volitvah, na katerih je bil njihov kandidat Norbert Hofer poražen, je dejal vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Nepravilnosti preiskujejo tudi avstrijske oblasti. 

Strache je napovedal, da bodo za preiskavo prijav nepravilnosti prosili "nevtralno in neodvisno službo". Nato se bodo odločili, ali bo treba izpodbijati rezultate glasovanja, je izpostavil za avstrijski časnik Kronen Zeitung.

"Številne primere so prijavili volivci, bilo pa je tudi že pet pritožb kršitev zakona," je še dejal Strache. Dodal je, da bi lahko prišlo do spremembe rezultatov.

Tudi avstrijske oblasti so minuli teden sporočile, da preiskujejo več primerov domnevnih nepravilnosti na volitvah. V večini primerov gre za glasovnice po pošti, ki so jih prezgodaj odprli in jih začeli šteti. To pa bo po besedah strokovnjakov težko spremenilo končne rezultate, poroča frnacoska tiskovna agencija AFP.

Na volitvah, ki so potekale minulo nedeljo, je kandidata svobodnjakov Hoferja premagal nekdanji predsednik Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je osvojil 50,3 odstotka glasov. Za Hoferja je glasovalo 49,7 odstotka volivcev.

Strache pa je moral v minulih dneh miriti svoje privržence, ki so pozivali k nasilju nad Van der Bellnom. Na Strachejevi Facebook strani so celo objavili njegov naslov. Po poročanju medijev so policisti okrepili varovanje zmagovalca volitev.

FPÖ se po nedeljskih porazu osredotoča na parlamentarne volitve, ki bodo leta 2018. V anketi, ki jo je izvedla agencija Gallup, je Strachejevo stranko izbralo 34 odstotkov vprašanih. Socialni demokrati (SPÖ) kanclerja Christiana Kerna so osvojili 24 odstotkov, Ljudska stranka (ÖVP) pa ima 21-odstotno podporo.

Zakaj se v Avstriji za zdaj še ni zgodilo najhujše je pred dnevi za Mladinin portal pisala Darja Kocbek: "Današnja Avstrija je vizija politične prihodnosti Evrope, kjer kulturne razlike med naprednimi mesti in konservativnim podeželjem deli stara os med desnico in levico. Res je, da je uspeh avstrijskih svobodnjakov del trenda v Evropi. V Avstriji, na Poljskem, v Nemčiji, Skandinaviji in drugih državah se volivci, ki jim večkulturnost ni všeč, zaradi begunske krize in terorističnih napadov islamskih skrajnežev v Parizu in Bruslju obračajo k skrajni desnici." Njen prispevek si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.