Damjana Kolar

 |  Kultura

Dvanajsti Kino Otok

Destinacija Srbistan

Destinacija Srbistan

Izola bo med 1. in 5. junijem že dvanajstič gostila mednarodni festival Kino Otok, ki bo tudi letos predstavil nabor igranih in dokumentarnih filmov z različnih koncev sveta, ki drugače v filmski industriji niso tako opazni. Festival, ki se je najprej začel s filmi iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope, se je skozi leta približal evropskemu filmu. Čeprav tokratne izdaje niso zastavili tematsko, sta se izkristalizirali dve rdeči niti: človeško dostojanstvo in ženske tematike.

Po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik se je skozi selekcijo izkazala tudi tematika migracij. Te se bodo dotikali filmi Destinacija Srbistan Želimirja Žilnika, Lampedusa Petra Schreinerja ter Abdul in Hamza srbskega režiserja Marka Grbe Singha, ki bodo prikazani v sekciji Dobri sosedje. Med njimi je izpostavila tudi film 14 kolutov, v katerem so avtorji iz 14 držav posneli kratke filme o svojem mestu.

Festival bo v Letnem kinu Manzioli odprl film Ribji spev, v katerem sta režiserja Joaquim Pinto in Nuno Leonel leto dni od blizu spremljala težaško delo mladega azorskega ribiča, odločenega, da vpričo globalnega industrijskega prelova vztraja pri tradicionalnih ribiških metodah. Poetični in globoko osebni Ribji spev je oda svobodi ter načinu življenja, ki zdaj obstaja le še na teh posnetkih. Film je bil posnet med letoma 1999 in 2001. Na ogled bosta tudi italijanska filmaV imenu ljubezni, zgodba o družinskih stiskah rahločutne ženske sredi neapeljske stvarnosti ter Za eno samo uro s teboj s presunljivimi posnetki dokumentaristke Aline Marazzi o pokojni mami.

Evropska mesta v času krize s prihodom beguncev dobivajo nove prebivalce in Evropejci nove sosede. Te bomo spoznavali preko srečanja Somalca Zakarie, ki je na begu pred državljansko vojno, in ostarele Italijanke Giulie v filmu Lampedusa. V svetu begunstva bomo ostali skozi pogled avtorjev iz južne sosedske pokrajine. Želimir Žilnik se na Otok vrača z doku-dramo Destinacija Srbistan, v kateri begunci z razdejanih področij Afrike ter Bližnjega in Srednjega vzhoda sami rekonstruirajo prizore iz svojih življenj na skrajnem vzhodu Srbije v malem mestu iščeta boljše življenje, njuna naslednja postaja pa je Beograd. Režiser Marko Grba Singh v doku-drami Abdul in Hamza pripoveduje zgodbo dveh Somalcev, ki na skrajnem vzhodu Srbije v malem mestu iščeta boljše življenje, njuna naslednja postaja pa je Beograd.

V dneh med otvoritvenim in sklepnim večerom boste lahko na velikem platnu letnega kina z dokumentaristom Vladimirjem Tomićem spoznavali drugačne, presenetljive oblike doma. Njegov prvoosebni film Flotel Evropa je iz arhivskih domačih VHS-posnetkov spletena pripoved o vsakdanjiku avtorjevega odraščanja v nesrečno nevsakdanjih okoliščinah – v köbenhavnskem plavajočem hotelu, kamor so leta 1992 nastanili tisoč beguncev iz Bosne in Hercegovine. Čeprav utesnjene kabine trudoma zadišijo po domačnosti, kavi in prvih ljubeznih, se tudi daleč od doma začne kazati tragičnost jugoslovanskega konflikta z vsemi svojimi posledicami.

Ob 20-letnici Slovenske kinoteke pripravljajo tudi projekcijo filma Sence pozabljenih prednikov Sergeja Paradžanova iz leta 1965 na izvirnem 35-milimetrskem formatu. Ljubezenska zgodba epskih razsežnosti se prepleta z bogatimi in nenavadnimi običaji pastirskega naroda iz Karpatov.

Kino Otok se premika tudi v smeri razvoja filmskih projektov. Posebnost 12. izdaje festivala sta delavnici za ustvarjalno sodelovanje: najbolj prepoznavna evropska platforma za razvoj prihodnjih filmskih projektov TorinoFilmLab in strokovna delavnica REact v sodelovanju s  filmskimi centri Italije (Furlanije-Julijske krajine), Slovenije in Hrvaške. Večeri se bodo zaključili z glasbo na Svetilniku, za katero bodo poskrbeli: DJ Borka, Selektor Dinarid, Disko Durum, DJ Woo-D ter Kraken.

Več o programu si lahko preberete na tej povezavi

-QxhqDnBJFY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.