Izak Košir

 |  Mladina 22  |  Kultura

Srečni le, ko dežuje

Ker svet še vedno ni dovolj, bodo tik pred izidom nove plošče obiskali Slovenijo

Glasbena industrija ni zdravo okolje za žensko, ki zna razmišljati s svojo glavo, pravi Shirley Manson, pevka skupine Garbage

Glasbena industrija ni zdravo okolje za žensko, ki zna razmišljati s svojo glavo, pravi Shirley Manson, pevka skupine Garbage
© Joseph Cultice

Garbage je eden od tistih bendov, ki so poosebljali devetdeseta leta. Trije fantje in dekle, trije Američani in Škotinja. Oni bolj v ozadju, ona zelo v ospredju – ravno prav nevarna, ravno prav nedolžna, ravno prav melanholična. Shirley Manson je bila dovolj alter, da so jo vzljubili tudi podzemniki, in dovolj zvezdniška, da jo je ljubil MTV. Ta je bil takrat, v času pred YouTubom, za uspeh skupine, ki se je želela prebiti v mainstream, ključen. Zagotovo bomo več govorili o Shirley, saj Shirley je Garbage, čeprav so v avtorstvo skladb vpleteni vsi in čeprav že od leta 1993 mojstrsko tkejo prodorno zvočno podlago – podlago za Shirley.

Z njo bodo baskitarist Duke Erikson, kitarist Steve Marker in bobnar Butch Vig (ta je med drugim tudi producent, ki je zakrivil Nirvanin hit album Nevermind, op. p.) prihodnji teden izdali šesti studijski album (Strange Little Birds), ki na prodajne police prihaja kar štiri leta po zadnjem Not Your Kind of People. Plošča je pričakovano temačna. To za nekoga, ki nosi priimek Manson, niti ni tako nepričakovano. A motite se, če mislite, da gre zgolj za umetniško ime. Pevkino ime ni sestavljeno iz priimka zloglasnega morilca Charlesa Mansona in imena igralke Shirley McClaine. In vse skupaj prav tako nima nič z Marilynom Mansonom. Vokalistka skupine Garbage že od rojstva nosi ime Shirley Ann Manson.

Med največje glasbene vplive skupine Garbage pa bolj kot kakšne temačne sile, čeprav so njeni največji hiti presenetljivo nalezljivi in spevni, spadajo glamrockerski Roxy Music, The Pretenders s Chrissie Hynde na čelu, neprilagojeni Siouxsie and the Banshees ter botra punka Patti Smith in nedavno preminuli kameleon popa David Bowie. Garbage najbolje predstavlja mednarodni hit I’m Only Happy When It Rains s prvega albuma iz leta 1995, v katerem Shirley prepeva, da je srečna zgolj, ko dežuje, ko so stvari zapletene in ko so novice slabe. Njena luč sveti v temi.

Sedemnajst milijonov prodanih albumov kasneje za Garbage svet še vedno ni dovolj (The World Is Not Enough je bila skladba, ki jo je skupina posnela za film o Jamesu Bondu, op. p.). V pogovoru nam je pevka povedala, da nova plošča ni najbolj do radiev prijazna, saj je »zelo temačna«. Pretirane temačnosti je bil obtožen tudi njen samostojni album, ki ni nikoli izšel. Založba se je odločila, da je preveč »noir«, in ga preprosto ni izdala. Od Shirley Manson je pričakovala vesel in svetel album. To težko razumemo, mi in tudi ona. »Nisem vesela hipijevka in nikoli ne bom. Moj obraz in glas pa ne bosta krasila glasbenega izdelka, s katerim se ne morem poistovetiti. Takrat sem se nato za nekaj časa umaknila iz glasbene industrije in se posvetila televizijski seriji. Glasbena industrija ni zdravo okolje za žensko, ki zna razmišljati s svojo glavo,« je poudarila.

Čeprav jo devetdeseta leta lovijo na vsakem koraku, do njih ohranja distanco: »Ne vem, ali pogrešam devetdeseta. Sentimentalnost in nostalgija se mi zdita nevarni in neproduktivni. Živeti in ustvarjati je treba za danes, iz zgodovine in preteklosti, ki nas sicer zagotovo določa, pa menim, da se lahko zgolj učimo.«

V torek, 7. junija, bo skupina Garbage nastopila v Kinu Šiška in hkrati tudi prvič v Sloveniji. Če še nimate vstopnice, ste se ušteli, saj je koncert popolnoma razprodan, kar sicer ni tako čudno, ker gre le za slabih tisoč stojišč. Bend bi v svojih zlatih časih pri nas zagotovo napolnil Halo Tivoli. Le nekaj dni kasneje – 10. junija – pa bo po svetu tudi uradno izšel njegov novi studijski album.

Garbage je, čeprav je za svojo glasbeno ero zelo specifična skupina in danes ne nagovarja več mladega, progresivnega občinstva, dozorel. V ustvarjanju in glajenju medsebojnih sporov. Skupno pot so člani že večkrat za več let prekinili. Novi plošček je kljub vsemu vreden posluha, pa čeprav bo najbrž všeč tudi vašim mamam in očetom. Čas leti in kar težko je verjeti, da je skupina Garbage, še ne tako davno novinka na sceni, danes v vlogi povezovalke generacij. In tako (kljub imenu) še vedno daleč od koša za smeti.

Koncert:
Garbage
Kje: Kino Šiška, Ljubljana
Kdaj: 7. junija 2016

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.