IK, STA

 |  Politika

Hillary Clinton: Izvolitev Trumpa za predsednika bi bila zgodovinska napaka

Hillary se obremenjuje s Trumpom, namesto, da bi se s Sandersom.

Hillary se obremenjuje s Trumpom, namesto, da bi se s Sandersom.
© Donkey Hotey / WikiCommons

Demokratka Hillary Clinton je povedala, da bi bila izvolitev republikanca Donalda Trumpa za predsednika ZDA zgodovinska napaka, ker je "nestabilen in vzkipljiv ter ima značaj, ki ni niti najmanj primeren za položaj, ki zahteva znanje, stabilnost in veliko mero odgovornosti". 

Clintonova je v govoru Trumpovo zunanjo politiko kritizirala, potem ko je predsednik ameriškega predstavniškega doma Paul Ryan po mesecu dni oklevanja popustil in izrekel podporo Trumpovi kandidaturi. Najverjetnejša demokratska predsedniška kandidatka je na Trumpa vsula doslej najostrejši niz kritik in s tem napovedala kakšno bo nadaljevanje kampanje, ko bo po 7. juniju osvojila dovolj delegatov za demokratsko predsedniško nominacijo.

"Njegove ideje niso le drugačne, ampak so nevarne in nepovezane. Pravzaprav niti niso ideje, ampak niz vreščanj, osebnih zamer in laži. Ne le, da ni pripravljen za predsednika, ampak za to nima značaja. V roke nikoli ne sme dobiti jedrskih kod, saj lahko zakuha vojno, če mu nekdo zleze pod izjemno tanko kožo. Varnosti naših otrok in vnukov ne moremo zaupati Trumpu," je med drugim poudarila Clintonova.

Trump je na njene kritike odvrnil, da je pokvarjena, da niti ne zna brati govorov z ekrana, da ni kredibilna in da niti ne zgleda predsedniško. Zatrdil je, da Američani ne bodo dovolili štiri nova leta nesposobne vlade. Trump je Clintonovo redno napadal zaradi podpore vojni v Iraku in posredovanju v Libiji, pri čemer zanemarja dejstvo, da je oboje uvodoma podpiral tudi sam, dokler si ni premislil.

Trump je bil zelo vesel podpore Ryana, ki je pred mesecem dni presenetil republikance in Trumpa z besedami, da ga ne more še podpreti. Potem sta se sestala in večkrat slišala po telefonu in Ryan je sedaj prepričan, da bo Trump pomagal uresničiti konservativno agendo za izboljšanje življenj ljudi. Še vedno se sicer s Trumpom ne strinja o številnih vprašanjih, vendar pa imata več skupnega kot ne.

Glavno, kar jima je skupno, je zaustaviti Clintonovo, ker bodo ZDA v primeru njene zmage dobile še tretji liberalni mandat po dveh mandatih Baracka Obame. Trump je sporočil, da bosta z Ryanom ZDA spet naredila veliko.

Ryan ga podpira, vendar veliko republikancev še ni prepričanih. Nekdanji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je še vedno odločno proti Trumpu, kakor tudi celotna družina Bush, milijarder pa ima težave z republikanci v ključnem Ohiu.

Nekdanji guverner in zvezni senator iz Ohia slovenskega rodu George Voinovich pravi, da ima Trump še veliko veliko dela, če želi prepričati ljudi, da je sposoben opravljati delo predsednika. Za zdaj s svojimi izjavami le dviga številne obrvi. Ob strani sta tudi sedanji in nekdanji guverner države John Kasich in Bob Taft.

Še vedno odmevajo informacije o tako imenovani Trumpovi univerzi. Novi dokumenti, razkriti v okviru tožbe nekdanjih udeležencev tečajev Trumpove univerze, so pokazali, da je bilo v navodilih uslužbencev, ki so vodili univerzo, tudi to, da preiskovalcem ne smejo pokazati ničesar brez sodnega naloga in to še preden je bilo govora o kakšnih tožbah, preiskavah ali težavah.

Velik del nekdanjih udeležencev nepremičninskih tečajev Trumpove univerze trdi, da je šlo le za to, da iz njih zmamijo tudi do 35.000 dolarjev "šolnine", za kar so jim prodajali toplo vodo oz. informacije, ki niso bile preveč uporabne ali so bile na voljo zastonj na spletu.

Trump trdi, da bo tožbo dobil, ker so bili z univerzo zadovoljni vsi udeleženci, kot dokaz pa ima posnete tudi njihove izjave. Te izjave so bile sicer posnete na začetku "šolanja". V preiskavi Trumpove univerze je pred letom 2010 sodeloval tudi nekdanji teksaški pravosodni minister in sedanji guverner Greg Abbott. Nato je od Trumpa dobil 35.000 dolarjev za guvernersko kampanjo in preiskava se je končala.

Darja Kocbek pa je v Mladini pred kratkim pisala o tem, kako je demokrat Bernie Sanders tako rekoč ujel Hillary Clinton. Njen članek si lahko v celoti preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.