Izak Košir, STA

 |  Svet

Cameron tudi prek televizije nagovarja Britance, naj ostanejo v EU 

David Cameron, britanski premier

David Cameron, britanski premier
© WikiCommons

Britanski premier David Cameron je na britanski televiziji Sky News odgovarjal na vprašanja v zvezi z britanskim referendumom o članstvu v Evropski uniji (EU), pozval britanske volivce, naj se odločijo, naj Otok ostane v EU. Dodal je, da bi v primeru, da Velika Britanija ne bi bila članica povezave, sam glasoval za vstop v EU.

Cameron, ki se je moral v četrtek zvečer soočiti s številnimi sovražno nastrojenimi vprašanji iz občinstva, je hkrati priznal, da ga Evropska unija "včasih spravlja ob pamet", a bi bila odločitev za izstop Velike Britanije iz EU na referendumu 23. junija "gospodarski samomor". 

"Ko pridemo domov, ko se zjutraj zbudimo, poglejmo naših otrokom in vnukom v oči ... ne zakockajmo njihove prihodnosti," je ob koncu oddaje britanski premier dejal občinstvu. "Velika Britanija ne bo uspela, če bomo odnehali. Uspeli bomo, če obstanemo, delamo na izboljšanju teh organizacij ter zagotovimo blaginjo in varnost naše velike države," je še dejal predsednik britanske vlade.

"Nikoli ne bi želel, da sprejmemo evro... vendar, če bi nam bili ponujeni pogoji, ki jih imamo sedaj, za katere sem se ponovno izpogajal, poseben status, ki smo ga dobili, bi se vključil v EU," je še dejal britanski premier. Cameron se je v oddaji dotaknil tudi turške želje po vstopu v EU. Kot je dejal, ne obstajajo "obeti, da bi Turčija v desetletju postala članica" povezave. Dodal je, da mora EU kljub temu sodelovati z Ankaro pri reševanju begunske krize. 

Tokratna oddaja je bila prva v nizu osmih televizijskih nastopov, ki bodo v znamenju britanskega referenduma o EU. Cameron se bo pojavil v skupno treh. V zadnjih šestih javnomnenjskih raziskavah, ki so jih izvedeli v okviru akademskega projekta What UK Thinks, obstanek Velike Britanije v EU v povprečju podpira 51 odstotkov volivcev, tistih, ki so za izstop iz povezave, pa je 49 odstotkov. Dve javnomnenjski raziskavi, ki jih je v torek objavil časnik The Guardian, pa sta pokazali, da so pristaši izstopa iz EU v rahli prednosti.

Darja Kocbek je pred kratkim v Mladini pisala o tem, da je kampanja o brexitu je polna laži, polresnic in spodkopavanja zaupanja. "Politika, ki ne temelji na resnici, ni šala, saj spodkopava tisto, na čemer temelji vsaka demokracija, in to je zaupanje, opozarja Jonathan Freedland, komentator dnevnika Guardian. Referendum o izstopu Velike Britanije iz EU lahko ima še druge posledice kot tiste, ki so povezane z vprašanjem, na katerega bodo 23. junija na referendumu o izstopu iz EU odgovarjali volivci," piše Darja Kocbek. Njen članek si lahko v celoti preberete tu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.