Fotogalerija: Rog pred rušenjem varuje živi zid

Rušenje Roga

Rušenje Roga
© Uroš Abram

Nekaj po 3. uri zjutraj so varnostniki Valine v prostorih tovarne Rog presenetili prisotne uporabnike tega alternativnega centra. V zgradbi naj bi se takrat nahajalo okoli deset ljudi. V znak rušenja objekta je bil pripeljan tudi bager. Kasneje je na kraj dogodka prišla tudi policija, ki je nato po nekaj urah prizorišče zapustila, varnostniki pa so ostali. Slednji stražijo zgradbo in ljudem preprečujejo vstop, dostop je bil najprej omejen tudi novinarjem. 

Pri prerivanju med varnostniki in protestniki naj bi bilo v zgodnjih jutranjih urah nekaj uporabnikov Roga tudi ranjenih. Trenutno se v Rogu nahaja okoli sto ljudi. Vzrok za živi zid rogovcev je bil zadnji brezplodni sestanek uporabnikov tovarne z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, po katerem so v sporočilu v javnost zapisali, da bodo rušenje Roga preprečili tudi "s svojimi telesi", saj ne dovolijo, da bi Rog postal še ena gradbena jama.

Trenutno je stanje mirno. Znotraj zidov tovarne sta tudi gasilski kombi in bager. Protestniki bodo na novinarski konferenci predstavili svojo plat zgodbe. Ljubljanski župan pa je nedavno napovedal, da bodo stavbe na območju nekdanje tovarne začeli rušiti 14. junija ob 14. uri, torej prihodnji teden. Zoran Janković jim je postavil dve možnosti - pomagajte zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavite v obnovljenemu Rogu; če boste skušali preprečiti rušenje, pa dialoga ne bo več.

Župan Janković se je na aktualne dogodke odzval ob 12.30 pred Mestno hišo, v podporo Rogu pa se je na strehi tovarne odvil tudi koncert N'toka.

Agregati, ki poganjajo elektriko v Rogu, potiskajo glasbo iz zvočnikov tudi na manifestacijah, s katerimi je Ljubljana »dokazala, da je strpno in solidarno mesto«, kot je februarja dejal župan na protestu pred azilnim domom na Kotnikovi ulici. Tako je župan Janković, ne da bi se tega najbrž sploh zavedal, v preteklosti posredno že priznal pomembnost dejavnosti uporabnikov Tovarne Rog. O tem je za Mladino pisal tudi odgovorni urednik Radia Študent Jernej Kaluža. Njegov prispevek z naslovom Za dialog z županom si lahko preberete na tej povezavi

Marca smo v Mladini opisali tudi usodo uporabnice prve stavbe, ki je v Rogu bila na seznamu za rušenje. Članek Zadnji Samorog o Bredi Pivk, umetnici, ki je v Rogov prostor vlagala deset let, zdaj pa bo ostala na cesti, si lahko v celoti preberete tu

  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga
  • Rušenje Roga

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.