Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 9. do 11. junija.

Četrtek, 9. junij

V Ljubljani bodo ob 20.00 v okviru projekta Zemlja brez ljudi odprli razstave: Galerija Kapelica: Adam W. Brown: ReBioGeneSys – izvori življenja (instalacija je oblikovana kot delujoč znanstveni poizkus, ki poustvarja ekstremne okoljske pogoje iz različnih planetarnih ali zgodovinskih svetov v pomanjšanem merilu, v katerih se razvije določena vrsta življenja), Rampa Lab: Andy Gracie: Drosophila titanus (z eksperimentiranjem in umetno selekcijo skuša umetnik vzgojiti vinsko mušico, ki naj bi spekulativno preživela na največji Saturnovi luni, Titanu), Sonoretum-zvočni vrt: Aljoša Abrahamsberg: Igra se je začela naskrivaj (dolgoletni lovilec signalov v teritorijih elektro magnetnega spektra je za Sonoretum oblikoval zvočno pokrajino, sestavljeno iz prisluškovanj signalom, ki jih je prestrezal z različnimi radijskimi napravami.

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 nastopil ameriški instrumentalni rock trio Battles, ki zveni kot "orkester s ketne snetih robotov." Z novim albumom La Di Da Di  znova premikajo meje domišljije in možnega v rocku. Predskupina: Litošt (Slo)

bkhLzHuUYmo

CtkFIbPgvHc

V Galeriji Kresija Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Reuters-Pulitzerjevi nagrajenci 2016, na kateri bo na ogled 17 fotografij selekcije agencije Reuters, ki je letos prejela prestižno Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Prvič v zgodovini Slovenije je med izbranimi deli fotografov agencije tudi fotografija slovenskega fotografa Srdjana Živulovića, ob boku s fotografijami Yannisa Behrakisa, Bernadetta Szaba, Laszla Balogha, Michaela Daldera, Stoyana Nenova, Alexandrosa Avramidisa in Alkisa Konstantinidisa.

© Srdjan Živulović

V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo ob 20.00 na ogled drama Sandija Jesenika, študenta magistrskega študija dramaturgije na AGRFT z naslovom Interpretacija sanj Alexandra McQueera, v kateri se protagonist sooča z vsakodnevnim življenjem in destrukcijo, v katero ga sili družba. Njegov glavni cilj je najti pot na grad. Drama z metaforo gradu odpira tematiko borbe človeka, o iskanju spolne identitete, samozavesti, volje do življenja in o tem, kako pekel na tem svetu spremeniti v raj. Režija: Stevan Bodroža

© Jakob Jurkošek

Petek, 10. junij

V Lamutovem likovnem salonu Kostanjevica na Krki bodo ob 19.00 odprli kiparsko razstavo Tee Curk Sorta z naslovom Stanja, s katero nadaljuje svoja raziskovanja v interpretiranju ženske figuralike s pomočjo gole žice, ki v smislu klasične likovne formulacije učinkuje kot prostorska risba. Razstavljena so dela iz cikla Plesalke (2012), Ženske (2014) in Skice (2015). Kustosinja razstave: Barbara Rupel

Na Kongresnem trgu Ljubljana bo ob 21.15 otvoritev festivala Junij v Ljubljani z baletno predstavo Meso srca v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana. Koreografija: Rosana Hribar in Gregor Luštek

© Darja Štravs Tisu

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.00 nastopila švicarska etno zasedba Šaraka.

bL6_x_5PEVU

V Mostovni Nova Gorica bo ob 22.30 nastopila skupina Moveknowledgement, ki v svoji glasbi združuje elemente duba, electra, hip-hopa in rocka.

Xk3KKOsddT0

Sobota, 11. junij

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo ob 20.00 gostoval Bitef teater iz Beograda z dramo Življenje se ustavi, življenje gre naprej, ki se ukvarja s položajem umetnika v osiromašeni srbski tranziciji, ki je kot vse kaže nikoli ne bo konec. Poleg položaja samostojnih umetnikov odpira nove teme: izguba posla, kreativnost, ljubljena oseba, dostojanstvo, zavedanje o času. Režija: Jelena Bogavac

V Atriju Lokalpatriota Novo mesto bo ob 22.00 nastopila skupina Patetico, ki v svoji glasbi združuje prvine bluesa, jazza in swinga.

x2Nm5pSy-KY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.