Izak Košir, STA

8. 6. 2016  |  Svet

Angela Merkel še vedno najvplivnejša ženska na svetu, sledi ji Hillary Clinton

Angela Merkel, po mnenju Forbsa najvplivnejša ženska na svetu

Angela Merkel, po mnenju Forbsa najvplivnejša ženska na svetu
© WikiCommons

Na lestvici 100 najvplivnejših žensk na svetu, ki jo pripravlja ameriška poslovna revija Forbes, je letos  (že šestič) na prvem mestu nemška kanclerka Angela Merkel. Na lestvici "najpametnejših in najbolj trdoživih žensk na svetu" ji podobno kot lani sledita Hillary Clinton ter Janet Yellen. Če Hillary Clinton uspe dobiti nominacijo demokratov in nato zmagati na ameriških volitvah, pa bo prihodnje leto najbrž na vrhu prišlo do sprememb. 

Prva peterica najvplivnejših žensk na svetu po izboru Forbesa se od lani ni spremenila. Predsednici ameriške centralne banke Yellenovi sledi Melinda Gates, ki s soprogom Billom upravlja eno največjih dobrodelnih fundacij na svetu, na petem mestu pa je direktorica General Motorsa Mary Barra.

Forbesova lestvica "najpametnejših in najbolj trdoživih poslovodij, podjetnic, vlagateljic, znanstvenic, filantropistk ter gospodarstvenic, ki zaznamujejo današnji čas", v prvi deseterici vidi še predsednico Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde ter vodilne ženske nekaterih visokotehnoloških podjetij.

Na sedmem mestu je izvršna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg, sledita ji generalna direktorica Youtuba Susan Wojcicki in generalna direktorica Hewlett-Packarda Meg Whitman. Deseta je še ena Evropejka, predsednica uprave španske bančne skupine Santander Ana Patricia Botin.

Kot ugotavljajo pri Forbesu, se je od leta 2005 število vodilnih žensk v politiki več kot podvojilo. Izpostavljajo, da so v zadnjem letu na Tajvanu, v Mjanmaru, Nepalu, na Hrvaškem, Mauritiusu in v Litvi izvolili ali ponovno izvolili predsednice. Tudi zato, da so lahko na lestvici dali več prostora ženskim vodilnim političarkam, so pri Forbesu oklestili kategorijo zvezdnic.

Tako so na lestvici med najvplivnejšimi ženskami v politiki južnokorejska predsednica Park Geun-hye, žena ameriškega predsednika Michelle Obama ter predsednica Čila Michelle Bachelet. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je na 19. mestu, deset mest nižje je britanska kraljica Elizabeta II. Na 46. mesto so pri Forbesu umestili hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Forbes je na 23. mesto najvplivnejših žensk uvrstil tri ameriške vrhovne sodnice. Kot izpostavlja revija, tri dame predstavljajo tretjino ameriškega vrhovnega sodišča, ki presoja o nekaterih najbolj spornih in pomembnih vprašanjih v sodstvu, kar jim daje precejšen vpliv.

Na lestvici so med drugim še generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan, znova se je na njej znašla ameriška televizijska voditeljica Oprah Winfrey, Forbes je na lestvico uvrstil tudi odgovorni urednici medijskega podjetja Guardian Katharine Viner ter revije The Economist Zanny Minton Beddoes. Edina znanstvenica na lestvici je italijanka Fabiola Gianotti, strokovnjakinja za fiziko delcev in generalna direktorica Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern).

Najmlajša na lestvici je 41-letna generalna direktorica Yahooja Marissa Mayer. Med novinkami letošnje lestvice pa je sedem svetovnih voditeljic, dve filantropistki, pet generalnih direktoric, dve multimiljarderki, ena odgovorna urednica medija, dve vodilni v podjetju ter tri ameriške vrhovne sodnice, izpostavlja Forbes.

Dve ženski z lestvice sta svoje premoženje ustvarili sami - Zhou Qunfei, ustanoviteljica in večinska lastnica tehnološkega podjetja iz Hong Konga, ter Nguyen Thi Phuong Thao, soustanoviteljica banke in letalske družbe v Vietnamu.

Revija je lestvico oblikovala na podlagi štirih različnih parametrov: denar (BDP, neto vrednost ali prihodki podjetja); pojavnost v medijih, področje vpliva in vpliv, ki ga posameznica ima na svojem področju delovanja in zunaj njega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.