Darja Kocbek

 |  Svet

Hillary Clinton slavi, Bernard Sanders se ne preda

Hillary Clinton

Hillary Clinton
© WikiCommons

Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton slavi, ker ji je na strankarskih volitvah uspelo zbrati dovolj glasov delegatov za nominacijo demokratske stranke za kandidaturo za predsednika ZDA. Čeprav njen protikandidat Bernard Sanders kljub temu vztraja v tekmi, je njegove privržence vnovič pozvala, naj zdaj podprejo njo, ker se mora stranka poenotiti. Sanders pa je svoje privržence kljub temu vnovič opomnil, da bo vztrajal do strankarske konvencije, ki bo julija v Filadelfiji, na kateri bodo odločali, kdo bo kandidat stranke na volitvah za predsednika ZDA novembra letos.

»Trdo se bomo borili za zmago na strankarskih volitvah v Washingtonu. Potem bomo nadaljevali boj za socialno, ekonomsko, rasno in okoljsko pravico do Filadelfije,« pravi. Volitve v Washingtonu 14. junija so zadnje v seriji volitev demokratske stranke. Nekateri napovedujejo, da bo Sanders svojo kampanjo zaključil pred konvencijo stranke v Filadelfiji.

Ko so mediji že v torek Clintonovo razglasili za zmagovalko volitev demokratske stranke, je tiskovni predstavnik Sandersove kampanje Michael Briggs spomnil, da mediji ne upoštevajo jasne izjave nacionalnega odbora stranke, ki pravi, da ni prav prištevati glasov superdelegatov preden ti na konvenciji stranke dejansko oddajo svoj glas . Po njegovih besedah Hillary Clinton ne bo imela njihovih glasov pred 25. julijem, saj si do takrat še lahko premislijo, za koga bodo glasovali. Več kot 400 superdelegatov je napovedalo svojo podporo Clintonovi pred desetimi meseci, preden je bilo znano, kdo so njeni protikandidati.

V Sandersovem taboru opozarjajo, da bi po rezultatih anket sodeč Sanders na predsedniških volitvah v jeseni veliko lažje premagal kandidata republikanske stranke Donalda Trumpa kot Clintonova. Zato bo Sanders do konvencije stranke 25. julija skušal pridobiti na svojo stran čim več superdelegatov.

Podpornike Bernarda Sandersa z besedami, da jih je pripravljen sprejeti z odprtimi rokami, vabi v svoj tabor tudi Donald Trump. Trump je po poročanju STA postal republikanski predsedniški kandidat z največjim številom osvojenih delegatskih glasov v zgodovini. Republikanska tekma je imela kar 17 kandidatov, Trump pa je navdušil strankarske volivce, ki so zavrnili vse ostale znane in manj znane kandidate, čeprav si je vodstvo stranke želelo raje kogarkoli drugega.

Hillary Clinton ni računala, da bo imela tako odločnega in trdovratnega tekmeca, kot je Bernard Sanders. Pričakovala je, da se bo skozi strankarske volitve do kandidature stranke več ali manj sprehodila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.