Peter Petrovčič

10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Politika

Ustavno sodišče bi lahko …

… za več let ali celo desetletij skrajšalo dolgotrajne kršitve človekovih pravic za številne skupine ljudi. Moralo bi.

© Borut Krajnc

Pred dnevi je ustavno sodišče zavrnilo predlog vrhovnega sodišča, da odloči o zakonu, ki ureja popravo krivic izbrisanim. Ne prvič. Zavrnilo je tudi pobudo za presojo ustavnosti nekaterih zakonov in občinskih odlokov enega izmed Romov, živečih v romskem naselju Loke, ki sta ga država in lokalna skupnost prepustili na (ne)milost lastniku zemljišča, na katerem stoji naselje. Tudi Romov z njihovimi težavami ustavni sodniki niso zavrnili prvič. Njihovo stališče, da se ne bodo izrekli o izenačevanju pravic istospolnih parov oziroma o ustavitvi tega procesa, je prav tako znano. In še bi lahko naštevali. Zakaj ustavno sodišče ne odloča o vprašanjih, o katerih bi moralo, o očitnih, dolgotrajnih, sistemskih kršitvah človekovih pravic?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.