Peter Petrovčič

10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Družba

Novi zapor

Kako velik in kakšen naj bo novi zapor?

Pred časom je penolog dr. Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani v kolumni v časniku Dnevnik navedel pomisleke ob gradnji novega zapora v Ljubljani. Poudaril je, da je napačna pot gradnja velikega zapora, saj zaporski sistemi z manjšimi dislociranimi enotami dajejo precej boljše rezultate pri ponovni vključitvi obsojencev v družbo. Povsem neprimerna je združitev moškega in ženskega zapora, ki je predvidena v sklopu novega zapora: »Ne gre le za težave, ki praviloma nastajajo ob stiku dveh za marsikaj prikrajšanih spolov. Gre predvsem za to, da je ženski zapor organizem, ki se na poseben način razvija od leta 1975, ko je stopil na pot posebne vrste eksperimenta. V nekaj letih je postal referenčni zapor za vso Evropo, ker nam je uspelo narediti iz njega odprt zavod za 90 odstotkov obsojenih.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €