Klemen Košak

10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Politika

»Stiskali smo zobe«

Janša »pojasnjuje« sestrelitev helikopterja in svoj molk

Neznana strelca sta 27. junija 1991 na ukaz brigadirja Toneta Krkoviča sestrelila helikopter nad ljubljansko Rožno dolino in s tem ubila pilota Tonija Mrlaka in tehnika letalca Bojančeta Sibinovskega. Skoraj 25 let pozneje se je moral Krkovič zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču. Odkar je Krkovič maja izvedel, da bo zaslišan, je sestrelitev postala predmet javne razprave. V 25 letih se je zgodilo veliko, kar za zagovornike sestrelitve pomeni izziv. Pred njim se je znašel Janez Janša. Dokument iz leta 1993, ki govori o Mrlaku in ki ga je Janša podpisal, ko je bil obrambni minister, zavrača kot ponaredek. Svojo dolgoletno tišino pa pojasnjuje z naivno vero v pravno državo in spravo. »Tudi takrat smo malo stiskali zobe, ampak to je bil čas, ko smo vsi vsem oprostili oziroma ko smo mi njim oprostili, da so nas napadli in streljali na nas,« je dejal za Nova24TV. Povedal je tudi, da sicer verjame, da se je Mrlak dogovarjal za prestop iz JLA v slovensko vojsko, a se za to potem ni odločil. »Prve dni so nekateri verjeli, da bo zmagal Milošević … in so čakali,« je dejal. »Sicer pa ne vidim razlogov, zakaj gospod Mrlak helikopterja enostavno ne bi zapeljal nekam izven Ljubljane.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €