IK, STA

 |  Politika

Opozicijska SDP bi bila relativna zmagovalka predčasnih volitev na Hrvaškem 

SDP, hrvaški socialdemokrati

SDP, hrvaški socialdemokrati
© SDP

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP bi zmagala na parlamentarnih volitvah, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava. Približno dve tretjini vprašanih menita, da so na Hrvaškem zaradi vladne krize čim prej potrebne predčasne parlamentarne volitve. Anketo so izvedli v desetih hrvaških volilnih enotah, kjer je v vsaki sodelovalo po 700 anketirancev.

Največ mandatov na predčasnih volitvah bi po mnenju anketirancev dobila SDP, saj je raziskava agencije Promocija Plus pokazala, da bi socialdemokrati dobili 59 poslancev, sta objavili komercialna televizija RTL in zagrebški časnik Jutarnji list.

Sledijo HDZ z 48 poslanci, Most neodvisnih list z 12 ter Živi zid z 11 poslanci. Petodstotni volilni prag bi pretopili še Istrski demokratski zbor (IDS) s tremi poslanci, Hrvaška narodna stranka (HNS), Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) ter Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti (BM365) s po dvema poslancema in Hrvaška kmečka stranka (HSS) z enim mandatom.

Vse skupaj gre za 140 poslancev, ki jim je treba prišteti osem poslancev iz volilne enote za nacionalne manjšine in tri iz volilne enote za hrvaške državljane v tujini. Poslanci z volilnega seznama za diasporo so praviloma iz HDZ.

Anketa kaže, da bi bila SDP relativna zmagovalka predčasnih volitev, a bi za oblikovanje parlamentarne večine, ki šteje najmanj 76 poslanskih mandatov, morala zagotoviti povolilno koalicijo z ostalimi strankami levice in leve sredine kot tudi s poslanci nacionalnih manjšin ter tistimi iz Mosta ali Živega zida.

Čeprav se vladajoči HDZ obeta poraz, je anketa pokazala, da bi stranka dobila samo enega poslanca manj kot na lanskih parlamentarnih volitvah. Največ bi izgubil Most, ki je na lanskih volitvah dobil sedem poslancev več. Najbolj bi se okrepila SDP, ki bi dobila 17 poslancev več, ter Živi zid, ki se mu obeta deset poslancev več.

V raziskavi niso obravnavali možnih predvolilnih koalicij, ki bi verjetno pomenile nekoliko drugače razmerje mandatov ter bi v sabor pripeljale tudi nekatere manjše stranke.

V vsaki izmed desetih volilnih enot je med 60 in 70 odstotkov anketirancev podprlo razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Med njimi sta približno dve tretjini želeli, da bi potekale že julija, manj kot petina pa bi na volišča odšla jeseni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.