Anže Lebinger

 |  Politika

Politični program v obliki Ikeinega kataloga

© Podemos

Španska levo usmerjena stranka Podemos želi, da bi ljudje dejansko prebrali njihov politični program. Svoj program so v ta namen oblikovali kot katalog, ki smo ga sicer bolj vajeni videti na reklamnih policah trgovin Ikea. Ob tem upajo, da bi izboljšali lanskoletni izkupiček z volitev, na katerih so zbrali nekaj manj kot 21 odstotkov glasov. V 192 strani dolgem programu lahko volivci vidijo Podemosove kandidate, bodisi v kuhinji bodisi v dnevni sobi, kako predstavljajo politični program stranke. V oblačkih so namreč namesto cen in podatkov o pohištvu zbrane ključne informacije o finančnih predpisih, pokojninskih spremembah in (recimo) obnovljivi energiji.

Program je moč kupiti za evro in osemdeset centov in je razdeljen na dva dela: v prvem najdemo Ikeina klasična poglavja, razdeljena na različne bivalne prostore. V drugem delu kratko in jedrnato predstavljene informacije nadomesti bolj običajna, in tudi bolj obširna predstavitev Podemosovega programa.

»Če želimo stremeti k drugačnim ciljem, mora biti tudi pristop drugačen,« je za El Mundo povedala Carolina Bescansa, ki je odkrito priznala, kje so v stranki dobili navdih. Povedala je, da želijo, da njihov program »postane najbolj bran program v zgodovini«. Kljub inovativnemu formatu ne gre zaslediti bistvenih novosti v primerjavi s programom, predstavljenim decembra lani, so zapisali na spletni strani Quartza.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.