Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladinin oder na Lentu

Naji

Naji

Na obrežju reke Drave bo med 24. junijem in 2. julijem potekal 24. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Na njem bodo 24. junija nastopili: Emiljo A. C., Naji & Sunny & Sun, Mitja Miklič, scottsmvnsion, Amo in Lang.

Emiljo A. C. (Emiljo Albert Cassagrande) je že pri 12 letih sam ustvarjal beate, navdihoval pa ga je slovenski producent Gramatik, ki je bil takrat že zelo znan na svetovni sceni elektronske glasbe. V negovi glasbi je slišati vplive zgodnjega hip-hopa, ki pa ji rad primeša še moderne različice elektronskega hip-hopa te pa meša z zgodnjimi tehnikami cut'n'paste. 

8EvUUIdc7Hc

Naji, raperski talent iz Irana, je svoje bogate izkušnje nabiral na številnih underground zabavah v svoji domovini. Rima v domačem farsiju, v njih pa vključi tako družbeno kritiko kot življenje iranske mladine, ki se mora z moderno glasbo večinoma ukvarjati na skrivaj. Tokratni nastop bo njegov prvi uradni koncert, pridružil pa se mu bo še DJ Sunny Sun.

Mitja Miklič se kljub temu, da je star šele 17 let, že pet let ukvarja z glasbeno produkcijo. Začel je s hip-hop glasbo, preizkusil pa se je tako v rapanju na lastne komade kot s svojimi avtorskimi besedili. Njegov stil se je razvil v mešanico več različnih zvrsti, kot so hip hop, glitch hop, dubstep ...

Michel Scott, bolje poznan pod imenom scottsmvnsion je slovenski trillwave/trap/rap glasbenik. Leta 2015 je izdal LP z naslovom "Shadows." Od drugih se razlikuje predvsem po svojih značilnih nastopih v živo, unikatnih glasbenih videih, svojem stilu in karizmi. Maja 2016 je izšel njegov EP z naslovom "Trill Lands: Darkest light project," ki ima agresivnejši zven.

spVMWUrFdaE

Amo (tudi Amo Socialec) je umetniško ime, pod katerim deluje aktualni državni prvak v freestyle battlu. Prvič je nase opozoril že leta 2009, ko je na državnem prvenstvu v Freestyle Battlu zaostal samo za N'tokom. Že leto kasneje se je začel pojavljati kot gostujoči MC na številnih nastopih, ki so jih prirejali domači hiphoperji. Nase je večkrat opozoril kot gostujoči raper ob Emkeju, Zlatku, Trkaju, Mrigu in drugih. Je tudi član vseslovenskega hiphoperskega kolektiva Wudisban, letos pa je izdal dolgo pričakovan uradni album, ki nosi naslov "En dan...."

Klemen Štular Breznik je že pri enajstih letih pričel s prvimi poskusi na področju elektronske glasbe (produkcija in DJ). Pod umetniškim imenom Take One je ustvarjal progressive house in imel nekaj nastopov po slovenskih klubih. Po nekaj letih ukvarjanja z elektronsko glasbo je presedlal na trap in dubstep in se preimenoval v Lang. Njegovi seti so nabiti z energijo in običajno sestavljeni iz različnih žanrov: od trapa in dubstepa do hip hopa in rapa ter bass house glasbe. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.