Damjana Kolar

 |  Kultura

Jazzlent-več kot jazz

Oder Jazzlenta, ki domuje na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor, bo 27. junija ob 22.00 odprl nosilec letošnjega programa Jazz Podij, mednarodno priznani jazz kitarist in skladatelj Samo Šalamon, ki bo nastopil skupaj s kitarskim orkestrom Takt Ars. Posebna gosta na saksofonu: Vasko Atanasovski in Achille Succi 

Samo Šalamon je po mnenju svetovnih kritikov eden najbolj zanimivih kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazz sceni. Svojo glasbeno pot je pričel s študijem klasične kitare v Mariboru. Decembra 2000 je en mesec živel in študiral v New Yorku pri enem najboljših jazz kitaristov v zgodovini jazza, Johnu Scofieldu. V svojih začetnih letih jazza se je učil jazz kitare pri velikih mojstrih, kot so Rudy Linka, Tim Brady in Andrea Allione. Samo Šalamon je do sedaj napisal že več kot 190 kompozicij in posnel 19 samostojnih albumov za priznane tuje in slovenske založbe. Nastopa na domačih in tujih festivalih ter drugih jazzovskih odrih, piše za raznorodne zasedbe in glasbenike, zadnje čase preseneča celo s skladbami za filharmonijo.

Leta 2008 ga je ugledna ameriška revija Guitar Player uvrstila med deset najbolj vročih kitaristov na svetu, njegovo prvo ploščo Ornethology pa izbrali med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe po izboru založbe Penguin Books - The Penguin Jazz Guide in ga s tem postavili ob bok velikanom jazza, kot so: Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Duke Ellington, Herbie Hancock, Chick Corea, Charlie Parker in drugi.

Ena od njegovih odlik je tudi skrb za podmladek - že leta vodi glasbeno šolo Takt Ars,  ki bo na tokratnem koncertu nastopila s šestindvajsetimi kitaristi, tremi basisti in dvema izkušenima bobnarjema, ter predstavila sedem novih Šalamonovih kompozicij. Posebna gosta večera bosta vodilni slovenski pihalec Vasko Atanasovski in odlični italijanski saksofonist Achille Succi, ki s Šalamonom redno sodeluje že od njegovega prvenca Ornethology leta 2004.

V7XEPpzTRhM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.