Anže Lebinger

 |  Politika

»Najprej so prišli po Assangea ...«

Julian Assange

Julian Assange
© Cancillería del Ecuador / WikiCommons

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je že več kot štiri leta »ujet« na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je bil prisiljen zaprositi za politični azil. Tja se je zatekel pred pregonom ZDA, zatem ko ga je podpredsednik Joe Biden označil za »digitalnega terorista«. Zlasti mediji v ZDA Assangea pogosto uvrščajo v isto skupino kot žvižgače, čeprav je dejansko urednik in založnik. 19. junija se bodo v Bruslju zbrali zagovorniki svobode govora in se hkrati zavzeli za končanje tega nesmiselnega političnega pregona. Med govorniki so med drugimi tudi Noam Chomsky, Patti Smith, Michael Moore, Ken Loach, Srećko Horvat, Laibach in Slavoj Žižek.

Hrvaški filozof in soustanovitelj Gibanja za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25) Srećko Horvat je kot soorganizator dogodka "Najprej so prišli po Assangea ..." povedal, da so idejo za ime dobili v pesmi Martina Niemöllerja. »Želimo poudariti, da živimo v kritičnem času; 19. junija se bomo zbrali za Juliana, ker se je on zavzel za vse nas. Spregovorili bomo še preden ne bo nikogar več, ki bi to lahko storil.«

Prav tako se bo dogodka udeležil priznani britanski filmski režiser Ken Loach (The Spirit of '45), ki je med drugim tudi dobitnik letošnje zlate palme. Svojo podporo je pojasnil takole: »Pravni sistem manipulirajo z namenom, da bi izolirali pogumnega moža«, pri čemer je pozval vse tiste, ki jim je mar za svobodo pridobivanja informacij, da se zavzamejo za umik groženj zoper Assangea. Ta mora po prepričanju Loacha končno zapustiti svoje pribežališče, ob tem pa mu mora biti zagotovljena varnost pred izročitvijo ljudem, ki mu želijo škodovati.

»Skrivanje pomembnih dogodkov, kot so bombardiranja, mučenje, povzročanje ekoloških katastrof in finančnih zlomov, prek katerih milijarde dolarjev romajo v zasebne žepe, je že povzročilo ogromno škodo. Ni čudno, da ekonomske in politične elite preganjajo ustanovitelja WikiLeaksa. Resnična novinarska svoboda obstaja le, če ni javne cenzure in samocenzure. Julian Assagne vztraja, da je mogoč drugačen medijski svet.« Piše Darja Kocbek.

Več o situaciji Juliana Assangea si lahko preberete tukaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.