AL, STA

16. 6. 2016  |  Politika

Ob neuspeli interpelaciji vse ostrejši toni v koaliciji

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ostaja na položaju. Interpelacijo je podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Večina včerajšnje razprave, ki so jo predlagali v SDS, se je sicer nanašala na primer odvzema dveh otrok starim staršem. Predlagatelji so ministrici očitali odgovornost za nezakonita in neustavna ravnanja pristojnih institucij, skupaj z ostalimi podporniki interpelacije pa med drugim tudi kadrovanje po politični liniji in neučinkovitost delovanja ministrstva. Čeprav je za interpelacijo glasovalo več poslancev kot proti, pa predlagatelji nazadnje niso uspeli prepričati zadostnega števila poslancev. Za razrešitev ministrice bi jih namreč interpelacijo moralo podpreti vsaj 46.

Proti koncu razprave so si sicer nekaj ostrejših besed izmenjali tudi koalicijski partnerji. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da je interpelacija tudi preizkus trdnosti koalicije. Ker se je DeSUS odločil, da bo interpelacijo podprl, so po njegovih besedah dokazali, da koalicija ne deluje. Tomaž Gantar iz DeSUSa pa je SD očital politično kadrovanje. Kritičen je bil tudi do premierja Mira Cerarja, ki nad tovrstno prakso po Gantarjevem mnenju ni zaskrbljen. Gantarja skrbi, da bi bil takšen način "domačijskega kadrovanja" za predsednika vlade nepomemben tudi na drugih področjih, in omenil Luko Koper in NLB.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.