AL, STA

 |  Politika

Karamarko odstopil s položaja podpredsednika hrvaške vlade

Podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes sporočil, da odstopa s položaja v vladi, kot so v stranki napovedali že prej. Karamarko je na novinarski konferenci na sedežu HDZ k odstopu znova pozval premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova. Kot je pojasnil, je njegov odstop posledica odnosov v vladi, ter da se je zanj odločil prejšnji teden. Poudaril je, da odstop ni povezan z ugotovitvijo komisije za ugotavljanje navzkrižja interesov, ter da je do tega prišlo, ko si je prizadeval za prekinitev arbitražnega postopka, ki ga je hrvaška vlada sprožila proti madžarski družbi Mol.

Komisija je odločala o Karamarku zaradi poslovnih povezav podjetja njegove soproge s Petrovićem. Ugotovili pa so še, da je imel Karamarko zasebne poslovne povezave s Petrovićem od začetka tisočletja, ko je imel delež v zasebnem podjetju Soboli, Petrović pa je delal na visokem položaju v Ini. Karamarko tega ni prijavil, spreogovoril pa ni niti takrat, ko so ga novinarji spraševali o odnosu s Petrovićem, s katerim sta sicer dolgoletna prijatelja.

Karamarko je še potrdil, da bodo v saboru danes odločali o nezaupnici Oreškoviću, ki jo je zahtevala vladna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ. Glede na napovedi stališč parlamentarnih strank bodo Oreškoviću izglasovali nezaupnico, kar bi pomenilo tudi padec vlade, ki je bila oblikovana januarja letos.

Predsednik HDZ je izrazil tudi prepričanje, da bodo s partnerji, med katerimi ne bo Mosta neodvisnih list, oblikovali novo parlamentarno večino, ki bo za mandatarja prihodnje vlade podprla finančnega ministra Zdravka Marića. Opozicija je napovedala, da bodo glasovali za odpoklic Oreškovića, ker si prizadevajo za čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.