Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Trump ima dovolj kritik s strani republikancev

© Michael Vadon / WikiCommons

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je voditelje stranke v četrtek pozval, naj ga nehajo kritizirati in se raje ojunačijo, sicer bo moral stranko sam povesti do zmage na splošnih volitvah novembra. Republikanski voditelji namreč bežijo pred novinarskimi vprašanji o njihovem predsedniškem kandidatu. Skrbi jih Trumpovo govoričenje o tem, da predsednik Barack Obama podpira teroriste.

Trumpovo obnašanje pa se je že začelo odražati tudi v anketah, kjer začenja demokratka Hillary Clinton prevzemati zanesljivo prednost, odkar je Trump rasistično napadel sodnika, si čestital zaradi terorističnega napada v Orlandu, ker da ga je napovedal, in skuhal teorijo zarote, da je Obama na strani teroristov.

Trump je govoril v Atlanti, kjer so ga večkrat prekinili protestniki, njegov odziv pa je bil presenetljiv. Namesto, da bi svoje podpornike spodbujal, naj s protestniki obračunajo, kot je to počel doslej, je bil tokrat podoba krščanskega usmiljenja in ljubezni. Protestnikom je povedal, da jih ima rad.

Trump Clintonovi kar sam piše scenarij za napade pred volitvami, saj ga ta Američanom že prodaja kot izjemno nevarnega, zmešanega in povsem nepripravljenega za položaj. V Mladini smo pisali tudi o tem, kako je dejala, da bi bila izvolitev Trumpa za predsednika zgodovinska napaka. Do konca meseca bo demokratka oglasne trge v osmih ključnih državah (Kolorado, Florida, Ohio, Virginija, Nevada, Iowa, Severna Karolina, New Hampshire) zasula s plačanimi negativnimi oglasi proti Trumpu. Televizijski gledalci v omenjenih državah bodo lahko vsak dan videli Trumpa, kako se norčuje iz invalida, spodbuja nasilje na svojih zborovanjih in žali vse po spisku. K užaljenim je sedaj potrebno prišteti še veterane iraške vojne, ki jih je Trump obtožil, da so pokradli denar namenjen iraški obnovi. Njegova kampanja sicer trdi, da je mislil na tatove v iraški vojski, vendar pa posnetek ne laže.

Letošnje volitve bo odločilo od osem do 11 zveznih držav, kjer rezultata ni mogoče napovedati vnaprej in v skoraj vseh je Clintonova v vodstvu, med drugim v Ohiu in Floridi. Medtem ko Trump zavrača prijateljske nasvete republikanskih strategov, naj začne resno zbirati denar in postavljati organizacijo po vseh pomembnih državah, sanja, da bo Clintonovi konkurenčen v Kaliforniji in New Yorku, pomisleke pa zavrača. Pravi, da organizacije ne potrebuje, ker je tudi brez tega osvojil republikansko nominacijo in bo tudi splošne volitve.

Ameriške televizije še vedno dosledno prenašajo Trumpove govore, zato si lahko privošči preklic akreditacij medijem, ki mu niso všeč, kot je Washington Post, ki ga je prisilil, da je junija plačal milijon dolarjev veteranom, kar je sicer že od februarja naprej trdil, da je storil.

»Predstavljajte si, da je Amerika Titanik, da je sredi Atlantika, da se začne na lepem potapljati in da je Donald Trump njen kapitan: kaj mislite, da bi storil? Bi na ladji ostal do zadnjega, kot se za kapitana spodobi, in z njo potonil? Ali pa bi se na hitro preoblekel v žensko, skočil v prvi reševalni čoln in stegnil? Rekli boste: preoblekel bi se v žensko in stegnil! Ne, ravno nasprotno: na Titaniku bi ostal do zadnjega – če bi ga seveda snemali,« je o Trumpu zapisal Marcel Štefančič Jr. Preberete pa si lahko tudi njegov članek »Prvi zet Slovenije«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.