Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladinin oder na Lentu

Stereo Banana

Stereo Banana

Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bo 28. junija ob 23.00 nastopili dvojec Stereo Banana iz Niša, za ogrevanje in after v zvokih beata, trip hopa in lo-fija pa bosta poskrbela Bajc in .čunfa, člana glasbenega laboratorija Bora.

Udarni in nabriti srbski dvojec Stereo Banana sta leta 2010 ustanovila Nemanja Nedeljković-Nemus (glasbena podlaga in Marko Anđelković-Naopak (MC). Pred dvema letoma sta izdala svoj prvenec z naslovom Šijemo Sambu, ki je mešanica hip – hopa, breakbeata, reggaeja in funka, leta 2015 pa je izšel njun drugi album Munje nebjeske. Z domiselnimi hiti, kot so "Da li vi masturbirate pred grad?", "U bade mantilu" in "Melem", je dvojec že navdušil obiskovalce koncertov po Srbiji in bivši Jugoslaviji, na festivalu Nisomnia pa tudi Dubiozo kolektiv, ki je Marka in Nemanjo povabila na koncert v sarajevsko Skenderijo, kjer sta nastopila pred več kot desettisočglavo množico.

YpjkdtpYZZ0

kO4bKrC1e-0

Bajc, DJ in producent po srcu, je že kot otrok začel z učenjem kitare, njegova glasbena pot pa ga je peljala, od metala pa tja do hip-hopa. Iz korenin hip-hopa ga je povleklo v digitalni svet moderne glasbene produkcije. Zadnji dve leti se intenzivno ukvarja z omejitvami snemanja inštrumentov in fiziko samega zvoka, kar se pozna na glasbi, ki jo ustvarja. Njegova glasba tako zaobide ustaljene metode snemanja in oblikovanja zvoka - skozi ta proces je nastal tudi prvenec Things people don't like, benda Persons from Porlock in shoegazerski prodor na sceno EP Waver ljubljanske zasedbe Haiku Garden.

.čunfa je en izmed najmlajših vidnih producentov na slovenski underground beat sceni. Producira od leta 2012, s svojim specifičnim zvokom pa se je na sceno prebil dobro leto nazaj, ko je objavil svoj prvi EP – Analog Mind – eksperimentalno mešanico hip-hopa zapakiranega v lo-fi feeling. Temu albumu sta sledila še dva in sicer 421.ep in uTrip. Pravi, da so nanj vplivali predvsem producenti kot so Flying lotus, J Dilla, Knxwledge in Žiga Murko. Maja je pri založbi Beton Records izdal nov album z naslovom Obsolete.

Bajc in .čunfa sta člana glasbenega laboratorija Bora, ki se je lani septembra s svojo butično ponudbo DJ-ev in glasbenih producentov začel pojavljati na socialnih omrežjih. Ideja platforme je, da tako v virtualnem kot fizičnem prostoru najde pravo mesto za uveljavitev glasbenih ustvarjalcev, ki producirajo kvalitetno glasbo jutrišnjega dne: garage, chillout, glitch hop, trap, drum'n'bass, dub, dubstep ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.