Damjana Kolar

 |  Kultura

Vseslovenska akcija muzejev, galerij in drugih razstavišč

Zoran Mušič: Konjički (1948); iz zasebne zbirke

Zoran Mušič: Konjički (1948); iz zasebne zbirke

Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo v soboto, 18. junija potekala 14. Poletna muzejska noč, v kateri bo letos sodelovalo okoli 80 ustanov iz vse Slovenije. Tradicionalna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki poteka tretjo soboto v juniju, se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Muzeji, galerije in razstavišča bodo med 18. in 24. uro brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev - od vodstev, ustvarjalnih delavnic, projekcij, pogovorov - do otvoritev razstav, koncertov, demonstracij in degustacij.

Letošnja prireditev, ki bo potekala po 52 slovenskih mestih - od Lendave do Portoroža - ter od Jesenic do Metlike, je  namenjena obiskovalcem vseh starosti - družinam in posameznikom, tako tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje in galerije, predvsem pa tistim, ki vanje le poredko ali pa sploh ne zaidejo. S pestrim programom želijo obiskovalcem predstaviti muzejsko-galerijske in druge umetnostne ter arhivske ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. 

Za vas smo pripravili izbor nekaterih dogodkov:

-Ob 25-letnici samostojnosti Slovenije bodo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli dve razstavi. Ob 18.00 razstavo fotografskega in literarnega natečaja ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije, ob 18.30 pa razstavo "Samostojni! – fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni."

-V lapidariju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bodo ob 19.00 odprli razstavo Boštjana Kavčiča - O/DA, ob 21.30 pa bo sledil koncert zasedbe Uršula Ramoveš in fantje iz Jazbecove grape.

-V Galeriji Veselov vrt (Komenskega 8) v Ljubljani bodo ob 19.00 odprli razstavo Gorana Medjugorca z naslovom Plastik na kokoro.

-V Moderni galeriji bodo ob 19.00 odprli potujočo razstavo Po poteh revolucije: memorialni turizem v socialistični Jugoslaviji, ki predstavlja rezultat  skupne aktivnosti članov mednarodne platforme Neprimerni spomeniki in je bila doslej na ogled že v Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu in Beogradu. V MSUM Metelkova pa bodo ob 20.00 predstavili novi umetniški komentar Vladana Jeremića in Rene Rädle z naslovom To ni ograja, ki se nanaša na dogodke jeseni leta 2015, ki je slovenska vlada sprejela mejno politiko Victorja Orbana in postavila žično ograjo na meji s Hrvaško. Na fasadi MSUM bo od 22.00 do 24.00 projekcija videov Povratna zanka 2 (dela iz video arhiva Postaja DIVA).

-Galerija Kapelica Ljubljana ob 20.00 pripravlja otvoritev zvočne pokrajine Magde Stawarske Beavan z naslovom Iz Krakova v Benetke v 12 urah, ki sledi poti čez Poljsko, Češko, Slovaško, Avstrijo in Slovenijo do Italije. Projekt snema edinstvene zvočne identitete 12 mest na poti in med njimi išče podobnosti in razlike.

-Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je pripravil prav poseben program. Obiskovalci se bodo ob 20.00 in 21.00 s kustosinjo Natalijo Lapajne lahko vkrcali na ladjico in po reki Ljubljanici zapluli med arhitekturne dosežke glavnega mesta. Pot se bo začela na Bregu, v smeri mostu Hradeckega, do nove brvi preko Gruberjevega prekopa (DANS arhitekti) in prenovljene Špice (Atelier arhitekti), ter nazaj proti Bregu (Vesna in Matej Vozlič), mimo Mesarskega (Atelier arhitekti) in Žitnega mostu (Boris Podrecca), vse do Plečnikovih zapornic.

-V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo ob 19.00 odprli razstavo Mušič, Pregelj, Stupica-(ne)dopustnost neke primerjave, ki predstavlja vrhunce slovenskega modernizma v drugi polovici 20. stoletja. Razstavljena dela prihajajo iz domačih in tujih zbirk.

-V Razstavišču Monfort Portorož bo ob 22.00 otvoritev video-instalacije Nataše Prosenc Stearns z naslovom Plazilci, ki prikazujejo človeška telesa, katerih gibanje spominja na plazilce. Posnetki so deloma abstrahirani: telesa in ozadje se ploščijo v enotno gibljivo strukturo. Postavitev sedmih projekcijskih ekranov v cik-cakasto formacijo v centru razstavišča spominja na kačo ali verigo.

-V letnem kinu na muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani bo ob 21.45 projekcija kratkih animiranih filmov iz arhiva Slovenske kinoteke.

-V Mestni galeriji Ljubljana bo ob 20.00 zadnje vodstvo po skupinski razstavi Valovanje v skulpturi, na kateri se predstavljajo: Drago Tršar, Milena Braniselj, Marko A. Kovačič, Vit Rozman, Elena Fajt, Tobias Putrih, Katja Oblak in Jure Fingušt. Vodil bo kustos razstave dr. Sarival Sosič

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo ob 20.30 plesni performans na na grajskem balkonu in podstavku za spomenik v sodelovanju s skupino Fourklor (koreografija: Branko Potočan, ples: Tajda Podobnik in Katarina Krapež). Ob 21.30 bodo predstavili  instalacijo izdelkov svetlobne delavnice Laboratorija Svetlobne gverile (mentorica Katja Paternoster) in enodnevno razstavo fotogramov delavnice Ultimativni kapital je Sonce (mentorica Špela Petrič).

Podrobnejši program je dostopen na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.