NM, STA

 |  Svet

V Nemčiji množične demonstracije proti rasizmu

© Borut Krajnc

Konec preteklega tedna so v Nemčiji potekale množične demonstracije proti rasizmu in desničarskim populističnim skupinam, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so se začele v soboto v Bochomu, v nedeljo pa nadaljevale v Berlinu, Leipzigu, Münchnu in še 16 manjših mestih. Velika demonstracija se je v nedeljo odvila tudi v Hamburgu.

Po oceni organizatorjev se je človeških verig pod geslom Z roko v roki proti rasizmu udeležilo več ko 33.000 ljudi, ki so obkolili cerkve, mošeje, sinagoge in druge znamenitosti. Demonstracije so skupaj z Amnesty International in nekaterimi humanitarnimi organizaciji pripravili nemški sindikati.

V Nemčiji se je namreč v zadnjem letu povečalo število desničarskih napadov na begunske centre. Našteli so jih skoraj tisoč, kar je petkrat več kot prejšnje leto. O tem, kako se je z dogodki v Kölnu povečalo sovraštvo do beguncev, ki prihaja predvsem s strani skrajne desnice, je za Mladino pisal tudi Marcel Štefančič Jr. 

Sicer je po podatkih francoske tiskovne agencije AFP Nemčija lani sprejela več kot milijonov beguncev in migrantov, več kot polovico iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.