AL, STA

 |  Politika

VB: Nadaljevanje referendumske kampanje o EU

© Wikimedia commons

V Veliki Britaniji po nekaj dneh prekinitve nadaljuje referendumska kampanja o izstopu iz Evropske unije. Britanski ministrski predsednik je ob nadaljevanju kampanje poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil, da bo država najverjetneje zapadla v recesijo, zaradi katere bo postala »trajno revna«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cameron je v časniku Sunday Telegraph volivce pozval, naj glasujejo za tolerantno, liberalno Britanijo. Neopredeljenim je dejal, da naj v primeru neodločenosti ne odidejo na volišča.

Omenil je tudi umor proevropske poslanske Jo Cox, o kateri je dejal, da je poosebljala Britanijo v najboljšem pomenu besede. »Zelo sem ponosen na Britanijo, to našo odprto, širokosrčno državo. Verjamem pa, da ta referendum zanjo pomeni prelomnico,« je še zapisal Cameron. Državljane je pozval, naj ne izberejo vizije evroskeptika Nigela Faragea, ki bi za državo pomenila korak nazaj, ampak liberalno Britanijo, ki za svoje težave ne krivi drugih skupin ljudi, ampak z upanjem, optimizmom in zaupanjem zre v prihodnost.

Zadnje javnomnenjske raziskave so sicer pokazale, da so tako zagovorniki kot nasprotniki obstoja v EU izenačeni. V spletni anketi za časnik Observer je bilo 44 odstotkov tako za izstop kot tudi obstoj v EU. Anketo so izvedli med 14. in 17. junijem. Zadnjih šest javnomnenjskih raziskav spletne strani What UK Thinks, ki so jih izvedli med 10. junijem in soboto, so prav tako pokazale izenačenost med obema taboroma.

Britanski volivci se bodo na referendumu 23. junija odločali, ali bo država ostala v EU ali bo iz unije izstopila.

O začetku konca EU v aktualni številke Mladine piše dr. Bogomir Kovač. Preberite pa tudi članek nemškega Spiegla o tem, zakaj potrebujemo Britance in zakaj oni potrebujejo nas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.