Neža Mlakar, STA

 |  Družba

Po ZDA potekale številne parade ponosa

Parada ponosa 2015

Parada ponosa 2015
© Matjaž Rust

Junij je mesec za parade ponosa skupnosti LGBT in konec minulega tedna so festivali in parade potekali po številnih večjih mestih – od Denverja, Chicaga, Columbusa, New Orleansa in Syracusa do Providenca v Rhode Islandu. Prireditve so, predvsem zaradi dogodka v Orlandu, potekale ob strogih varnostnih ukrepih. Po ZDA so nosili tudi transparente z imeni in fotografijami pobitih.

Pred tednom dni je Američan afganistanskega rodu v gejevskem klubu Pulse v Orlandu pobil 49 ljudi, ranil pa jih je 53. Motiv za napad še ni docela pojasnjen in pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch je dejala, da delo poteka naprej. Objavili bodo tudi del posnetka telefonskih pogovorov terorista z operaterjem nujne številke 911 v času napada.

Za republikance, s predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom na čelu, je zadeva jasna. Napad je izvedel terorist Islamske države (IS), kriv pa je predsednik Barack Obama, ker tega ni preprečil. Nekaj o tem smo v Mladini že poročali. Trump trdi, da je napad izvedel Afganistanec, čeprav ga je Američan, v nedeljo pa je pozivu k prepovedi vstopa muslimanom v ZDA dodal še poziv za rasno profiliranje muslimanov. To pomeni, da so muslimani po njegovem mnenju tako nevarni, da jih je potrebno posebej nadzirati na vsakem koraku.

Za preiskovalce pa je zadeva malce bolj zapletena. 29-letni Omar Mateen je prisegal zvestobo IS, s katero po doslej znanih informacijah ni imel nobene zveze. Njegova prva soproga, ki mu je ušla, ker jo je pretepal, meni, da je duševni bolnik in prikriti homoseksualec. Mateen je imel profil na homoseksualnih družabnih omrežjih in je prav tako pogosto obiskoval klub Pulse. Njegov oče kontrastno pravi, da je homoseksualce sovražil. Čeprav ga je pred leti FBI preiskoval, ker se je širokoustil s terorističnimi zvezami, je lahko brez težav kupil orožje.

Na paradah ponosa so v soboto in nedeljo po ZDA nosili transparente z imeni pobitih v Orlandu kot tudi njihove fotografije. Parade v Denverju se je udeležilo 2000 ljudi, še več pa si jo je ogledalo. Največja ameriška parada bo 26. junija v New Yorku. Sicer so se tudi po ljubljanskih ulicah v soboto že šestnajsto leto sprehodili udeleženci parade ponosa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.