Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 23. do 26. junija.

Četrtek, 23. junij

V Galeriji DLUL Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Človek proti naravi, na kateri se bodo predstavili Paride Di Stefano, Taja Ivančič in Klemen Kavčič, ki v likovna sporočila vsak po svoje vključujejo figuro. Figurativno slikarstvo ima v upodabljajoči umetnosti pomembno mesto. Čeprav je bilo že večkrat razglašeno za mrtvo ali zastarelo, ima eno najdaljših tradicij in je aktualno tudi v sodobnem času. Kustosinja razstave: Monika Ivančič Fajfar

© Paride Di Stefano

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob 20.00 na ogled niz treh predstav Trilogija dramaturga Saše Božića ter plesalke in koreografinje Petre Hrašćanec. Predstave (Love Will Tear Us Apart, Boys Don't Cry, The_Beatles), nastale med leti 2011 in 2015, temeljijo na odnosu sodobnega plesa in pop glasbe.

© Neven Petrović

V MMC Kibla Maribor bodo ob 20.00 odprli razstavo Saše Bezjak in Arven Šakti Kralj Szomi z naslovom Glej, ne Projekt je prva skupna predstavitev umetniške dvojice; občutljivo tematiko, ki je v aktualni potrošniški družbi velikokrat sredstvo manipulacije, umetnici postavljata pod drobnogled. Kje so meje družbenih in komercialnih resnic in nagovorov – in kako daleč gredo? Otvoritvi razstave bo sledil performans - recital - glasovna manipulacija Aphre Tesla, ki bo predstavila pesniško zbirko Singapur avtorice Vide Pelc.

V Kinu Šiška Ljubljana bodo ob 20.00 v okviru cikla Indekš lekcija nastopili Shearwater, varovanci seattleske založbe Sub Pop, ki bodo predstavili najnovejši album "Jet Plane and Oxbow." Predskupina: Cross Record

h2QQAvRjHh0

qdPaNJ35CZo

V Gledališču Koper bo ob 21.00 v okviru 23. Primorskega poletnega festivala gostovalo Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula s predstavo Blak po besedilu Milana Rakovca, ki opisuje intimno dramo protagonista Škika, moškega srednjih let in veterana domovinske vojne. Ekscesne halucinacije na psihiatričnem oddelku puljske bolnišnice odpirajo nekatera ključna eksistencialna vprašanja o zločinski naravi človeka, odpuščanju in politični katarzi. Režija: Ines Pletikos

Petek, 24. junij

Na starem placu Cerkno bo ob 21.00 v okviru 21. festivala Keltika nastopil Vasko Atanasovski Trio, ki bo predstavil zadnji album The Scissors.

EsWKst2ofWI

V Gala hali (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.00 v okviru cikla Rapetek 122 nastopila srbska hip-hop zasedba Bad Copy. Po koncertu: Toljo in DJ Broke

5OVY7MmSSYs

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.00 nastopila skupina Malamor, ki igra mešanico kabareja, mehiškega folka, tanga, rumbe, swinga, bluesa, psihadelije in garage punka. Tokrat se bodo predstavili z novim albumom Viva La Libertad.

_4tV3Ovnt5w

Sobota, 25. junij

Na Mladininem odru Festivala Lent bodo ob 23.00 nastopili: MillerTheKiller, Liamere, GMD (Generating Music For Dancefloors), Acid Rocky in Grega Repovž.

P9f_y2Nzckk

Nedelja, 26. junij

V Gledališču Koper bo ob 21.00 v okviru 23. Primorskega poletnega festivala nastopil Božo Vrećo, bosanski interpret in avtor sevdalink, tradicionalne glasbene zvrsti, ki navdih črpa v ljubezni. Čeprav je njegov repertoar povečini sestavljen iz tradicionalnih pesmi, ga nadgrajuje tudi z avtorsko poezijo: z novo poezijo, ki ujeta v starodavne note zaživi avtonomno in svobodno.

Božo Vrećo

Božo Vrećo

I8SS55_ZqNM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.