Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Skrivnost izjemnega bogastva Billa Gatesa

Bill Gates

Bill Gates
© WikiCommons

Pomembno je, da vsakdo razume enega od glavnih razlogov, zakaj je ustanovitelj družbe Microsoft Bill Gates izjemno bogat. Ta razlog je »varstvo avtorskih pravic«. Če se to sliši čudno, si je treba predstavljati svet, v katerem bi lahko vsakdo brezplačno naredil toliko kopij računalniškega programa Windows in drugih programov družbe Microsoft kot bi želel. Bill Gates je brez dvoma zelo pameten in ambiciozen človek, toda zelo verjetno je, da v svetu brez zaščite avtorskih pravic ne bi bil najbogatejši človek, na portalu Truthout piše ekonomist Dean Baker.

Nadalje pravi, da ves čas poslušamo kritike, da je razvoj tehnologije razlog za vse večjo neenakost med ljudmi v sodobnem svetu. Dejansko pa je zgodba o zaščiti avtorskih pravic skupaj s patentno zaščito za zdravila in vrsto drugih stvari v veliki meri razlog za vse večjo neenakost. Te zaščite določa vlada ZDA in vlade drugih držav, ne izvirajo iz tehnologije. Zaščita nekaterim ljudem omogoča, da postanejo bogati, tega jim ne omogoča tehnologija, razlaga Baker.

S patenti in zaščito avtorskih pravic država ustvarja monopole, da bi spodbudila inovacije in kreativnost. Vprašljivo je, ali je to najboljši način spodbude. Zaradi patentne zaščite zdravila niso samo dražja, kot bi bila na prostem trgu, ampak je ta zaščita za farmacevtske družbe velikanska spodbuda, da ne predstavijo pravilnih podatkov o varnosti in učinkovitosti svojih zdravil.

Te zaščite si lahko predstavljamo kot vodno pipo. Če hočemo več spodbud, pipo zapremo tako, da določimo daljši čas veljavnosti patentov in avtorskih zaščit in zanje poostrimo pogoje. Tako dobijo družbe, ki imajo koristi od tega, da so lastniki patentov in zaščit, več denarja. Ta denar prihaja iz žepov uporabnikov, ki plačujejo višje cene za zdravila, programsko opremo in vse drugo, kar je zaščiteno. Če hočemo zneske, ki gredo v žepe lastnikov patentov in avtorskih zaščit, zmanjšati, odpremo pipo tako, da skrajšamo čas zaščit in omilimo pogoje zanje.

V zadnjih 40 letih vlada ZDA te pipe ni odpirala, ampak jo je vse bolj zapirala. čas avtorske zaščite je podaljšala s 55 na 95 let, po razvoju interneta jo je razširila na digitalne medije. Patentna zaščita je bila podaljšana s 14 oziroma 17 let na 20 let. Nabor stvari, ki jih je mogoče zaščititi s patentom, se je zelo povečal, tako je zdaj mogoče zaščititi oblike življenja (recimo semena), programsko opremo in poslovne metode. Veliko lažje kot prej posamezniki in korporacije lahko dobijo patente za stvari, ki so rezultat raziskav, ki so bile financirane z javnimi sredstvi. ZDA skušajo prek sporazumov o prosti trgovini patentno zaščito razširiti tudi v tujino.

»Namesto, da bi svojo gospodarsko in politično moč uporabili za prizadevanja za boljšo zaščito delavskih pravic in okolja, zahtevamo, da druge države plačujejo več družbi Disney za njene filme in družbi Pfizer za njena zdravila,« navaja Baker. Vse to je javno, ni skrito v tajnih dokumentih. Politiki, ki govorijo, da je povečevanje neenakosti problem, ne opazijo, da so med njenimi pomembnimi izvori patenti in zaščita avtorskih pravic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.