IK, STA

 |  Kultura

Tržaški gledališčniki kritični do umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja

Eduard Miler v Mladininem portretu izpred nekaj let

Eduard Miler v Mladininem portretu izpred nekaj let
© Borut Peterlin

Igralski ansambel Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je v izjavi za javnost izrazil nestrinjanje z "nesprejemljivimi in za igralski ansambel žaljivimi odločitvami" umetniškega koordinatorja gledališča Eduarda Milerja za novo sezono. Člani ansambla so upravni svet SSG Trst o nestrinjanju z Milerjevimi odločitvami opozorili že 18. maja. Tedaj so v pismu, naslovljenem na predsednico sveta Bredo Pahor zapisali, da so v gledališču za umetniškega koordinatorja, ki ima nalogo projektiranja gledališke sezone, "postavili človeka, ki po lastnih besedah razume to funkcijo zgolj kot koordiniranje in sestavlja repertoar mimo umetniškega ansambla, ki ga ima".

Miler po njihovi presoji ni sposoben izkoristiti umetniške potence ansambla SSG Trst, ki je bila vsaj v minulih petih letih dokazana s priznanji in uglednimi državnimi nagradami. Kot je še zapisano, naj bi imel Miler "namen do skrajnih meja zreducirati umetniško jedro tega gledališča in ga po principu osebnih zamer in lastnih privatnih interesov moralno in socialno diskreditirati".

Med drugim so navedli, da si je Miler v novi sezoni namenil dve režiji, pri angažiranju zunanjih igralcev pa se "poslužuje prepotrebnih programskih sredstev". Prav tako naj bi Miler v službo prihajal zgolj občasno in se ne udeležuje generalk in premier, kar po presoji članov ansambla kaže, da "svoje delo opravlja skrajno neustrezno, še več, privatistično".

Upravni svet so člani ansambla ob tem povprašali, ali bodo takšno početje še naprej odobravali in mu pritrjevali ter s tem tvegali, da "čez stodesetletna tradicija slovenskega gledališča v Trstu ugasne". Od umetniškega koordinatorja so igralci zahtevali, da jih polno zasede v za prihodnjo sezono predvidenih projektih. Program sezone 2016/2017 bodo v SSG Trst sicer predstavili danes ob 17. uri.

Miler je vodstvene funkcije v minulih letih zasedal v več gledališčih. Od leta 1990 do 1994 je bil umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, v sezonah 2009/2010 in 2010/2011 je deloval kot umetniški konzultant Kraljevskega gledališča na Cetinju, od februarja 2010 do junija 2011 pa je umetniško vodil Črnogorsko narodno gledališče v Podgorici. Kot umetniški vodja SNG Drama Ljubljana je deloval med letoma 2011 in 2013 ter zasnoval programa sezon 2012/2013 in 2013/2014. Od sezone 2014/2015 deluje v SSG Trst.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.