Igor Mekina

 |  Svet

Britanci večinoma za obstanek Velike Britanije v EU

© WikiCommons

Vsaj trije znaki kažejo, da se bo večina Britancev na usodnem referendumu 23. junija o (ne)obstanku v EU vendarle odločila, da ostanejo del evropskih integracij. Ne sicer z veliko večino, pa vendar. Dve javnomnenjski raziskavi sta namreč pokazali, da se je po umoru britanske laburistične poslanke Jo Cox, ki si je prizadevala za obstanek Velike Britanije v EU (in je bila referendumska kampanja zaradi njenega krutega umora za tri dni celo ustavljena), število tistih, ki so za obstanek VB v EU, dvignilo za nekaj odstotkov. Ne morda samo zaradi umora poslanke, pač pa tudi zaradi različnih ksenofobičnih izjav in nespretnih potez, ki so si jih v zaključku kampanje privoščili vodja stranke UKIP Nigel Farage in drugi zagovorniki "odcepitve".

Anketa agencije ORB za Daily Telegraph je pokazala, da je tabor tistih ki so za obstanek Velike Britanije v EU narasel na 53 odstotkov, torej za 5 odstotkov od zadnjega merjenja. Število tistih, ki so za odhod pa je upadlo na 46 odstotkov, kar je tri odstotke manj kot pred nekaj dnevi.

Po podatkih raziskave NatCen pa je za obstanek v EZ 53 odstotkov, za odhod pa 47 odstotkov vprašanih. Po drugi strani pa je anketa YouGov za The Times pokazala, da je tistih za odhod Velike Britanije 44 odstotkov, tistih, ki so za obstanek pa 42 odstotkov. Zanimivo je tudi, da so se na najbolj vnete zagovornike odhoda v zadnjih dnevih usule kritike iz vrst njihovih privržencev. Sayeeda Warsi, nekdanja podpredsednica Konservativne stranke, se je odločila, da iz kampanje "za odhod" da svoj glas kampanji "za obstanek". Prelomna točka je bil plakat, na katerem so bili prikazani begunci, ki hodijo v koloni ter besede "točka zloma". Dejala je, da to sporočilo ni "temelj za Britanijo, v kateri bi rada živela in vzgajala svoje otroke."

Drug zanimiv indikator so obtožbe, ki jih na račun vodje desničarske stranke UKIP Nigela Faraga izrekata dosedanji župan Londona Boris Johnson in Michael Gove, ki sta svoj glas dala za "odhod" Velike Britanije.

"Nigel Farage je 'ozkosrčen, provincialen, netoleranten, ksenofobičen', zaradi njegovega plakata o točki zloma so ljudje 'zgroženi.' Britanija je liberalno, tolerantno mesto, ki nezakonitim imigrantom daje amnestijo, ne pa stigmo. Ne, to niso sporočila kampanje za obstanek. To so sporočila Michaela Gova in Borisa Johnsona v zadnjih dnevih," opozarja komentator Telegrapha in v omenjenih izjavah vidi iskanje opravičila za oba politika za primer, če bi zagovorniki izstopa VB iz EU na referendumu - izgubili. Politiki se pač ne znajdejo radi v taboru, ki izgubi, še posebej Boris Johnson ne, ki se je že videl na čelu Konservativne stranke, in zato pač potrebujejo dobra opravičila. V primeru da izgubijo, bodo lahko rekli, da je za vse kriv Nigel Farage s svojimi preveč radikalnimi in ksenofobičnimi sporočili. In da so na to opozarjali že v času pred usodno odločitvijo.

Morda še najbolj zanesljiv znak o tem, kaj se bo 23. junija res zgodilo pa so - predvidevanja Britancev samih. Kar je po svoje logično, kajti Britanci vendarle najbolje poznajo lastno deželo. Raziskave javnega mnenja so sicer precej nezanesljive, toda veliko bolj zanesljivi so menda podatki tedaj, kadar ljudi preprosto vprašajo, da naj sami ocenijo, kaj se bo v prihodnosti zgodilo in to ne glede na to, kako bodo glasovali oni sami. Te ocene so se v preteklosti pokazale veliko bolj zanesljive, kot pa odgovori o tem, kako bodo glasovali tisti, ki so anketirani.

Ena od javnomnenjskih raziskav, ki jo je opravil Survation, je volivcem v Veliki Britaniji postavila prav to, dodatno vprašanje, namreč, kakšen bo po njihovi oceni rezultat referenduma 23. junija in to ne glede na to, kako bodo glasovali oni sami. In rezultati so zelo zanimivi.

Nekaj več kot 40 odstotkov anketiranih je ocenilo, da bodo tisti, ki so za obstanek VB v EU zmagali, samo 26 odstotkov pa jih meni, da se bo večina odločila za odhod iz EU. Okoli 34 odstotkov vprašanih je ob tem dejalo, da ne vedo, kaj se bo zgodilo. Pri tem celo podporniki odhoda iz EU očitno nimajo veliko upanja v to, da bodo zmagali, saj je kar okoli 34 odstotkov tistih, ki bodo glasovali za odhod prepričanih, da bo zmagal nasproten tabor. V nasprotju s tem pa je v taboru tistih, ki so za obstanek VB v EU samo 14 odstotkov takih, ki so prepričani, da bodo zmagali v taboru, ki je za izstop Velike Britanije iz EU. In glede na to ni nenavadno, da tudi v stavnicah na Otoku ocenjujejo, da je okoli 75 odstotkov možnosti, da zmagajo zagovorniki obstanka VB v EU.

Glede na vse to bi lahko rekli, da bo Velika Britanija tudi po 23. juniju, če je verjeti oceni samih Britancev - ostala del EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.