Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladinin oder na Lentu

Makrohang

Makrohang

Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bodo 29. junija ob 23.00 nastopile tri skupine: duet Plastic Knjives iz Zagreba, madžarska instrumentalna zasedba Makrohang, ki smo jo letos že lahko videli na festivalu MENT in slovenska skupina Prelude.

Duet Plastic Knives, ki ga sestavljata Damjan Vujaklija (kitara, elektronika, bas) in Nikola Babić (bobni), sta svoj prvenec v obliki EP-jev izdala lani preko bandcampa: Tongue In Cheek in Both Sides Of The Atlantic. Lani sta večkrat uspešno nastopila na Hrvaškem (festival INmusic in Gričevanje), trenutno pa predstavljata svoj novi singel Hooker Hickey. Gre za instrumentalno kombinacijo strnjenih dance in progressive bobnov, sintetičnega basa, pisanih kitar in mnogih elektronskih elementov.

WC2BrMNZZks

Madžarska instrumentalna zasedba Makrohang združuje različne glasbene stile: od hard rocka do post-bopa, jazza in hip-hopa, od techna do minimala. Mladi trio je bil delno ustanovljen na akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti, kjer sta se srečala Marcell Gyanyi (bas) in Tamas Czirjak (bobni), Gergely Nagy (kitare) in Marcell pa sta že nekaj let igrala skupaj. Na njihovo glasbo, ki bi jo lahko opisali kot zmes različnih stilov, je vplival jazz, hkrati pa tudi čvrsti zvok kitar in močni bas. Ko so leta 2014 kot prvi instrumentalni bend zmagali na tekmovanju Talentometer, ki ga organizira A38 Ship, so postali slavni po vsej Madžarski ter odigrali številne uspešne koncerte. Mednarodni uspeh zasedbe pa se je začel leta 2015, ko so bili povabljeni na festival Waves Central Europe v Bratislavi, po tem pa še na MENT v Ljubljano 2016.

RP5T6eUvlp0

Mlada fusion/hard/rock skupina Prelude, ki jo sestavljajo Davor Loštrek- Đemmo (vokal, saksofon), Klemen Mlinar - Klemč (kitara), Blaž Arnolj - Beko (bas), Aljaž Trček - Žaži (bobni), je začela z delovanjem leta 2011, kmalu pa je sledil njihov prvi koncert. V štirih letih so odigrali preko sedemdeset koncertov po Sloveniji, na željo organizatorjev pa formirali projekt akustični Prelude, kjer sodelujeta še Nejc Vončina ter Daniel Podobnik. V tem času so ustvarili tudi ploščo Prelude 1688 in jo oktobra 2015 kot prvenec izdali skupaj z drugim singlom Pohlep. Zmaga na ŠOUROCK 2016 pomeni novo prelomnico v njihovi karieri.

owYKWdGOxSU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.