IK, STA

 |  Svet

Kuvajt toži Mednarodni olimpijski komite. Za milijardo dolarjev.

© WikiCommons

Kuvajt je na švicarsko sodišče vložil tožbo proti Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (Mok), od katerega zahteva milijardo dolarjev zaradi škode, ki jo je Mok tej azijski državi domnevno povzročil s prepovedjo udeležbe na tekmovanjih. Mok je Kuvajt suspendiral zaradi zakonodaje, ki omogoča vladi, da vpliva na šport.

Šejk Salman al-Humoud Al-Sabah je dejal, da je bil suspenz, ki ogroža nastop Kuvajtčanov na avgustovskih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, nepravičen in uveden brez prave preiskave. "Povsem nesprejemljivo je, da Kuvajt tako nepošteno obravnavajo in mu prepovedujejo mednarodne športne aktivnosti," je dejal šejk, sicer minister za mladino in informiranje.

Ob Moku so suspenz proti Kuvajtu uvedli tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in še 16 drugih mednarodnih zvez. Januarja je kuvajtska vlada na domačem sodišču sprožila tožbo, s katero želi dobiti 1,3 milijarde dolarjev od 15 kuvajtskih športnih uradnikov, ki so domnevno delali vse za to, da bi državo suspendirali.

Med temi uradniki naj bi bil šejk Ahmad al-Fahad al-Sabah, ki vodi olimpijski azijski olimpijski komite ter je tudi član izvršnega odbora Fife. Kuvajtski parlament je v ponedeljek potrdil spremembe v športni zakonodaji, toda amandmaji niso dovolj za ukinitev Mokovega suspenza.

Kuvajt je sicer že tretjič od leta 2007 kaznovan zaradi vpletanja politike v šport.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.