Marjan Horvat

 |  Mladina 25  |  Kultura

»Vsebine Roga so naše orožje«

Svetovno znani ulični umetnik Blu je v enem samem grafitu za(ob)jel duha (boja) avtonomne cone Rog

Roza pištola na pročelju ljubljanske tovarne Rog

Roza pištola na pročelju ljubljanske tovarne Rog
© Uroš Abram

Na enem izmed pročelij notranjih stavb zapuščene tovarne Rog, kjer na »osvobojenem« ozemlju od leta 2006 domujejo različne socialne in umetniške neprofitne skupine, zdaj pa jih skušajo mestne oblasti izgnati, da bi naredili sodoben kulturni center, je v minulem tednu nastal več kot deset metrov dolg in vsaj pet metrov širok grafit oziroma stenska umetnina, ki je, čeprav je še v delu, že postala najbolj prepoznavna podoba Roga. Podobo pištole v roza in rdeči barvi, v katero so vslikani najprepoznavnejši atributi življenja in ustvarjanja v Rogu, je ustvaril ulični umetnik Blu, ki je po besedah Maksima Azarkeviča, diplomiranega ilustratorja in člana zasedbe grafitarjev 1107 klan, eden izmed najpomembnejših uličnih umetnikov (street artist) na svetu. Dela pa povsod. Britanski Guardian je denimo podobo naftnega barona s krono, ki bajno služi tudi po katastrofi v Mehiškem zalivu, Blu jo je leta 2011 naslikal z brazilskim kolegom Osom Gemeosom v Lizboni, umestil med najpomembnejše stenske umetnine tistega leta. V svetu stenskih umetnin je znan kot »Banksy, vendar v primerjavi s svojim kolegom, ki je postal bolj galerist, sam izbira, kaj bo delal, kje bo delal in za koga bo delal,« pravi Zuias, član grafitarskega kolektiva 1107 klan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.