Damjana Kolar

 |  Kultura

Brazilski ritmi na Jazzlentu

Na odru Jazzlenta bo 29. junija ob 22.00 prvič v Sloveniji nastopil 10-članski brazilski instrumentalni kolektiv Bixiga 70, ki združuje afrobeat in brazilsko tolkalsko tradicijo ter jima doda karibske primesi, gvinejsko malinké, brazilski candomblé, sambo in cumbio. Pihalsko-trobilska sekcija z armado bobnarjev in tolkalcev je ena najbolj udarnih zasedb letošnje poletne festivalske bere, saj bo med drugim nastopila na Glastonbury festivalu, v londonski Scali, v haaškem Korzo teatru.

Skupina, ki deluje od leta 2010, si je ime nadela po mestni četrti v centralnem Sao Paolu, ki je s svojim raznorodnim prebivalstvom italijanskih, afriških in drugih korenin zaznamovana s posebno multikulturnostjo. Danes velja za eno od najbolj zanimivih turističnih atrakcij, poznana pa je tudi po svoji kulinarični ponudbi in bogatem nočnem življenju.V središču tega multikulturno obarvanega mestnega predela se nahaja studio Traquitana, rojstni kraj zasedbe Bixiga 70, v kateri je deset glasbenikov, ki prihajajo iz različnih glasbenih sfer: Cuca Ferreira (saksofoni), Daniel Nogueira (saksofoni), Daniel Gralha (trobenta), Douglas Antunes (pozavna) , Cris Scabello (kitare), Mauricio Fleury (klaviature, kitare), Marcelo Dworecki (bas), Rômulo Nardes (tolkala), Gustávo Cék (tolkala), Décio 7 (bobni).

In kot lahko razberemo že iz samega imena, zasedba kot enega osrednjih vzornikov in navdihov citira spremljevalni bend Fele Kutija Africa 70, ki ga štejejo za sinonim afrobeat zvoka, ki osemnajst let po smrti svojega stvaritelja z bendi kot so Antibalas, Souljazz Orchestra, Kingdom Afrocks ter ne nazadnje Bixiga 70 v svetu doživlja nov preporod.

Zahvaljujoč založbi Glitterbeat je sedaj izšel že tretji album tega neverjetnega power big-banda, ki ga je možno dobiti tudi v Evropi. Na njem je slišati izjemno gostoto in povezanost med glasbeniki, ki so skupino zlili v edinstveno glasbeno telo, ki se bo na Festivalu Lent prvič predstavila v Sloveniji in uprizorila spektakularni koncert.

uzkSncB912A

DN0UxiRW_ac

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.