Damjana Kolar

 |  Kultura

Mladinin oder na Lentu

Pink Panker

Pink Panker

Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bodo 30. junija ob 23.00 nastopile tri domače zasedbe: novogoriška grindcore/punk/experimental zasedba Psihoza, brezkompromisni pankerji Pink Panker in noise/rock duet The Kojn.

Skupina s pomenljivim imenom Psihoza je nastala na ruševinah bivših Drunkdead, po tem ko so izgubili basista. Njihov plan je bil igrati običajen grindcore, ampak so člani Meso, Cigo, Juri in Kwpa že na prvih vajah začeli vstavljati različne glasbene stile. Nastala je psihotična free space jazz mešanica, ki združuje veliko glasbenih stilov z neizprosno grindcore osnovo. Po dveh letih so se leta 2010 predstavili ožji publiki, po tem pa so se začeli vrstiti koncerti. Leta 2014 so izdali prvi album z naslovom "Collection Of Mental Infections," na katerem je kar 24 skladb. Skupina je pred kratkim Kwpo zamenjala za Vaskota ter izdala novi komad Markonarko.

r0UyvFS8MQw

Pod imenom Pink Panker se ne skrivajo kakšni uglajeni, prefrigani rožnati panterji, ampak totalno besni pankerji brez dlake na jeziku; naslovi njihovih pesmi na albumu "Pastirske pesmi" povedo dovolj: "SAZAS puši kurac!", "Golazn", "Čreda", "Propad sistema", "Prodana oblast", "Upor", "Revolucija". Ustvarili so tudi Slovensko Pank Transverzalo, ki je nastala v želji povezati čim več pank skupin, klubov, organizatorjev in ostalih navdušencev tovrstnih dogodkov. Glavni cilji so mreženje, sodelovanje, spodbujanje ustvarjalnosti ter povezava pankerjev iz celotne domovine, saj je to osnova za gradnjo platforme, ki uporablja koncertno sceno za povezovanje, druženje, načrtovanje, izmenjavanje idej.

r0UyvFS8MQw

Kot zadnji bo nastopil noise/rock duo The Kojn, ki deluje od leta 2011 v sestavi Miha Ovca (bobni) in Marko Kos (kitara), družbo pa jima delajo še kriki distorzirane živali v mikrofonu. Leta 2012 sta bila med izbranci Klubskega maratona Radia Študent ter istega leta izdala svoj prvenec "We Really Like Beautiful Flowers." Sledili so števillni koncerti, balkanska turneja z Nikki Louder, marca letos pa je izšel njun drugi album "Tabarnakl."

avCLGygZNL0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.