Damjana Kolar

 |  Kultura

Prvinski afro-funk s primesmi psihadelije

Po lanskem koncertu v ljubljanskem Kinu Šišku, bo Orlando Julius 1. julija nastopil še na odru Jazzlenta. Julius, ki je s svojo več kot petdeset let trajajočo kariero eden najpomembnejših živih spomenikov afriške popularne glasbe, je že v zgodnjih šestdesetih kraljeval na nigerijski glasbeni sceni. Pod vplivom ameriškega soula jo je okužil s svojo različico highlifa oziroma afriškega soula, ki je odločujoče vplivala na začetek kariere enega največjih ambasadorjev afriške glasbe Felo Kutija in na to, kar danes imenujemo afrobeat. Danes ta glasbena zvrst doživlja razcvet na vseh koncih sveta, napaja se v lokalnih scenah in se na novo rojeva na nosilcih zvoka ter na koncertnih in klubskih prizoriščih.

Saksofonist, pevec in tekstopisec Orlando Julius je močno vplival na svojega rojaka Felo Anikulapa Kutija, s katerim sta v 60-ih pretresla najprej nigerijsko in nato celotno afriško glasbeno sceno, nato pa pustila še neizbrisen pečat na ameriškem funku. Fela Kuti je še danes globalna glasbena zvezda, medtem ko je bil Orlando Julius po vrnitvi iz ZDA zvezda samo v Nigeriji, za mednarodno slavo pa so poskrbele samo ponovne izdaje njegovih prvih albumov.

Dokler jih ni odkrila britanska založba Strut Records, ki je že nekajkrat na novo zavrtela zgodovino (afriške) popularne glasbe, enako pa velja tudi za sijajno psihadelično jazz zasedbo The Heliocentrics, ki jo sestavljajo: Latoya Ekemode (ples, glas), Matt Roberts (trobenta), Ray Carless (saksofoni), Adrian Owusu (kitare), Jake Ferguson (bas), Jack Yglesias (tolkala, glas) in Malcolm Catto (bobni). Londonska zasedba, ki je obudila že mednarodno kariero Mulatuja Astatkeja, je z Orlandom posnela album Jaivede Afro, s katerim je njegov glasbeni izraz dobil novo, progresivno podobo - kombinacijo prvinskega afro-funka s primesmi psihadelije. Na albumu Jaivede Afro lahko slišimo Juliusov najbolj znan hit "Jagua Nana", s katerim je v Nigeriji zaslovel že leta 1966, pa tudi pesem "Ijo soul," ki zveni nenavadno podobno kot mega-hit Jamesa Browna "I Got You (I Feel Good)."

xbXxyo3YKD0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.