AT, STA

 |  Politika

Cerar: Erjavec izbral neprimeren čas za ponujanje odstopa

© Borut Peterlin

Potem ko je arbitražno sodišče vendarle ugotovilo nepravilnosti oziroma kršitve arbitražnega sporazuma s Hrvaško, je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec premieru Miru Cerarju ponudil svoj odstop. Premier Miro Cerar je dejal, da je zunanji minister Karl Erjavec izbral neprimeren čas za ponujanje odstopa, bo pa njegovo ponudbo vseeno resno preučil. Do torka bom o tem povedal svoje stališče, je dejal.

"Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji," je na novinarski konferenci v petek izjavil minister Erjavec. Zatrdil je, da bo razsodba arbitražnega sodišča tako za Slovenijo kot Hrvaško zavezujoča. "Slovenija jo bo spoštovala, ne glede na to, ali nam bo vsebina arbitražne razsodbe všeč in to pričakujemo tudi od hrvaške strani," je dejal.

Ker pa je bil, kot je dejal, deležen kritik že od lanskega poletja, ko je prišlo do zapletov v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo, je v četrtek predsedniku vlade ponudil svoj odstop.

"Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja. Zlasti pa naj oceni, kakšna je moja vloga v tem postopku, predvsem glede na to delno razsodbo, ki je bila soglasno sprejeta s strani arbitražnega sodišča," je dejal minister, ki pričakuje, da bo Cerar odločitev o tem sprejel v naslednjih dneh. Cerar bo svoje stališče podal v torek. Dodal je, da se zaveda, da je bilo kaj narobe v zvezi z arbitražnim sporazumom in da obstajajo elementi objektivne odgovornosti. A dejstvo je, da je interpelacija pokazala, da jasnih razlogov za razrešitev ministra ni, zato me čudi ponudba za odstop v času, ko je bila sprejeta odločitev tribunala, ki gre v smer, ki se nam zdi prava, je dejal premier.

Zapleti z arbitražo so se začeli, ko so v javnost prišli posnetki pogovorov med nekdanjim sodnikom arbitražnega sodišča, ki ga je imenovala Slovenija, Jernejem Sekolcem in zaposleno na zunanjem ministrstvu Simono Drenik. O vsebini pogovorov in kako je Hrvaška prišla do njih, je v naslovni temi Mladine lani pisal Borut Mekina>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.