NK, AT, STA

 |  Svet

Avstrijske predsedniške volitve bo treba ponoviti

© Profimedia

Avstrijsko ustavno sodišče je zaradi ugotovljenih nepravilnosti na volitvah razveljavilo rezultate. 22. maja je sicer zmagal nekdanji predsednik stranke zelenih Alexander Van der Bellen, toda slavil je šele, ko so prešteli glasove, prispele po pošti. Razlika med kandidatoma je bila le nekaj več kot 30 tisoč glasov. Svobodnjaki so po volitvah vložili pritožbo na rezultate poštnega glasovanja oziroma zaradi domnevno spornega odpiranja kuvert z glasovnicami, poslanimi po pošti.

Hofer je imel namreč na začetku štetja glasov minimalno prednost, a po preštetju približno 700.000 po pošti prispelih glasovnic je z 30.863 glasovi prednosti zmagal Van der Bellen. Ta je dobil »zgolj« 51,9-odstotno podporo, kar kaže, da je bila resnična zmagovalka volitev skrajno desna stranka svobodnjakov (FPÖ), ki si je zagotovila rekordno visoko, skoraj 50-odstotno podporo s kandidatom Norbertom Hoferjem, znanem po tem, da je med predvolilno kampanjo s seboj nosil glock 26, polavtomatsko pištolo avstrijske izdelave.

˝Volitve so temelj naše demokracije, varovanje teh temeljev pa dolžnost ustavnega sodišča,˝ je ob razglasitvi odločitve za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger. Dodal je še, da s to odločitvijo nihče ni poraženec in nihče zmagovalec ter poudaril, da mora ta sodba služiti le enemu cilju – povrnitvi zaupanja v pravno državo in krepitvi demokracije. 

O zmagi Van der Bellna in uspehu FPÖ je po volitvah pisal Borut Mekina v članku Avstrija po poti Slovenije.>>

O socialni demokraciji v Avstriji se je Borut Mekina leta 2013 pogovarjal s takratnim dunajskim županom Michaelom Häuplom.>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.