NK, STA

 |  Politika

Avstrija proti nadzoru na madžarski meji

© Wikicommons

Avstrija je včeraj protestirala proti madžarski uvedbi nadzora na avstrijski meji, zato je k pogajanjem pozvala madžarsko veleposlaništvo na Dunaju. Dodatne kontrole na meji so na avstrijski strani povzročile večkilometrske prometne zastoje. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je za avstrijsko televizijo ORF o madžarskem diplomatskem ukrepu dejal, da Madžarska za razliko od Avstrije nima pravice do ponovne uvedbe začasnega nadzora na mejah znotraj schengenskega območja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po tem, ko so v tovornjaku odkrili več nezakonitih priseljencev, je Avstrija v torek uvedla poostren nadzor na meji z Madžarsko. To je na madžarski strani povzročilo večkilometrske kolone predvsem tovornih vozil. Wolfgang Sobotka je na ORF ukrep utemeljil s tem, da v tovornjakih vsakodnevno odkrijejo nezakonito prispele migrante. 

Madžarska vlada je še istega dne sporočila, da je v borbi proti nezakonitim migracijam na zunanji schengenski meji s Srbijo in Hrvaško uvedla nov ukrep zaščite meja, s katerim želi preprečiti “več sto tisoč ljudem vstop na območje EU, ne da bi karkoli vedeli o njihovi identiteti, ciljih in načrtih“.

Strožjo zakonodajo, s katero je za nezakonito prečkanje meje zagrožena zaporna kazen od enega do pet let, je vlada Viktorja Orbana sprejela že septembra. Na hitrih sojenjih so zaradi tega kaznivega dejanja po podatkih sodišč z Madžarske izgnali že 3000 migrantov, piše francoska tiskovna agencija AFP. Prejšnji teden so na Madžarskem deset nezakonitih priseljencev, ki so lani dan po zaprtju meje s Srbijo nameravali prečkati mejo, prvič obsodili na zaporne kazni. Sicer pa namerava Madžarska po novem sistemu begunce in migrante, ki jih bodo našli na osem kilometrskem območju prek meje, vračati nazaj. Na mejnem območju bodo imeli po besedah madžarske vlade priložnost zaprositi za azil na Madžarskem. Madžarske oblasti načrtujejo, da bi ponoči, v majhnih skupinah, v Srbijo vračale 17.000 migrantov, ki so po poročanju srbskega radia B92 mejo prestopili “prek improviziranih prehodov v madžarskem obmejnem zidu“. Na mejnem prehodu Horgoš sicer na zakonit vstop na Madžarsko v šotorih čaka okoli 500 ljudi, v državo jih dnevno spustijo približno 30. Madžarska je pri obravnavi beguncev razširila tudi pooblastila obmejni policiji.

Avstrijski notranji minister je kot nedoumljivo označil še to, da Madžarska, ki je pred dnevi že razpisala datum za referendum o sprejetju begunskih kvot, ne sprejema prosilcev za azil po določilih dublinske uredbe. Ker za Madžarsko menda “ne veljajo ista pravila, kot za druge države članice Evropske unije“, je avstrijski kancler Christian Kern že napovedal pogajanja o sprejemanju azilantov z madžarskim premierjem.

Notranje meje v schengenskem območju sicer lahko prebivalci držav članic EU prečkajo brez preverjanja potnih listin, države članice pa lahko začasen nadzor nad mejami uvedejo le ob resni ali nepričakovani grožnji javnemu redu in varnosti ter v izjemnih okoliščinah pri problemih upravljanja zunanjih mej.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.