Marjan Horvat

 |  Mladina 27  |  Politika

»Evropska unija ni popolna, je pa zagotovo najboljša skupnost nacionalnih držav, kar jih človeštvo pozna«

Vojko Volk

diplomat in analitik

Vojko Volk, diplomat in analitik

Vojko Volk, diplomat in analitik
© Borut Krajnc

Z Vojkom Volkom, diplomatom in raziskovalcem, smo se pogovarjali na gradu Jable pri Mengšu, kjer ima sedež služba za strateške in študijske analize ministrstva za zunanje zadeve, v kateri je zaposlen. Volk je na FSPN (današnji Fakulteti za družbene vede) študiral mednarodne odnose. V času osamosvajanja je bil svetovalec Socialistične stranke, ki je že oktobra 1990 predlagala plebiscit, njeno pobudo pa je nato prevzel Demos. Na začetku devetdesetih let je vstopil v LDS, vendar je kmalu ugotovil, da je zanj politika »preveč travmatična dejavnost«. Leta 1992 se je zaposlil na ministrstvu za zunanje zadeve in čez deset let, leta 2001, postal veleposlanik Slovenije v Rimu, leta 2005 so ga poslali na Kosovo, lani pa se mu je iztekel veleposlaniški mandat v Zagrebu. Vojko Volk v domačih in tujih medijih analizira geostrateška in geopolitična razmerja v Evropi in svetu, v središču njegovega preučevanja pa je pravica do samoodločbe narodov. Ta čas s kolegi analitiki v Jablah pripravlja analizo posledic izstopa Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija in Evropa sta imeli vseskozi zapleten odnos, saj sta se tu srečevali celinska in anglo-ameriška vizija razvoja družb. Kakšna članica EU je bila pravzaprav Velika Britanija, ki si je v zadnjih desetletjih izborila kopico izvzetij (opt-outs) iz zakonodaje EU?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.