Damjana Kolar

 |  Kultura

The Fall na Sajeti

The Fall

The Fall

Na Sotočju v Tolminu bo od 11. do 17. julija potekal 17. Kreativni tabor Sajeta-Art & Music Festival, ki na enem mestu združuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje, od katerih osrednje mesto zavzema glasba. Program Sajete je sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Sajeta postavlja na isti oder tako različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika, eksperiment, katerih skupni imenovalec je eksperimentiranje in kreativnost.

Čeprav je na prvo mesto postavljena glasba, pa Sajeta povezuje tudi širok spekter ostale ustvarjalnosti: film, multimedija, poezija, skulpture, performansi, ples, grafika in drugo. Z odstopanjem od klasične festivalske zgodbe, je Sajeta v bistvu butični festival, ki vsako leto, s skrbno izbranim programom, poskuša zadovoljiti zvedavo občinstvo.

Program se začne v ponedeljek 11. julija s kreativnimi delavnicami in projekcijo dokumentarnega filma The Wonderful and Frightening World Of Mark E. Smith, s katerim bodo najavili osrednje ime letošnjega festivala. Tudi naslednji dan bo filmsko obarvan, saj bodo predvajali filme po izboru Tonija Šarića, direktorja festivala DORF. Oba dneva bo za glasbeno spremljavo poskrbel makedonski DJ Aleksandar Temkov aka DJ Stem.

V sredo bodo oder na Sotočju zasedli glasbeniki. Kot prvi se bodo predstavili idrijski alter rockerji Aikula, ki so maja zaključili evropsko turnejo, na kateri so spremljali legendarne Psychic TV. Za njimi pa bodo nastopili mladi ambientalni avdio-vizualni ustvarjalci The Mechanical Tales iz sosednjega Vidma, ki napovedujejo pravo avdio vizualno poslastico.

Četrtek bo namenjen bolj svobodnim pristopom k ustvarjanju godb. Za uvod v večerno dogajanje bo poskrbel glasbeni samouk, eksperimentator in multiinstrumentalist Andrej Fon aka Olfamož. Neven M. Agalma in Aphra Tesla se bosta predstavila s projektom HuxDexAA-raziskovalno mešanico eksperimentiranja z zvokom in vokalnih vragolij. V čudovit svet svobodne improvizacije nas bo popeljal srbsko-slovenski trio Džukljev/Poderžaj/Berger, sledili pa bodo nastopi violistke Jelene Popržan in harmonikarja Paula Schubertha ter italijanskega kvarteta Caterina Palazzi & Sudoku Killer.

sBG426xiMes

Petkov večer bo s svojim nastopom popestrila kultna britanska post punk zasedba The Fall z Markom E. Smithom v glavni vlogi, ki je letos izdala že 32. album ''Wise Ol' Man''. Za ogrevanje pred njihovim koncertom bo nastopil bobnar in vodja legendarne krautrock zasedbe Guru Guru Mani Neumeier, sledil pa bo armenski freak dance punk duet Wattican Punk Ballet.

P6mTpEpsxIE

Sobota bo po tradiviji namenjena sproščanju ob bolj elektronskih zvokih. Avstrijka Mia Zabelka bo tokrat predstavila ženski projekt, v katerem sodeluje z Zahro Mani (VB/A) in Sofio Hardig (Šve), na Sajeto pa prihajajo kot predstavnice dunajskega festivala Phonofemme. Za njimi bomo deležni zvočnega razvajanja izpod taktirke zanimivega precej abstraktnega in inovativnega dvojca Tomaga iz Londona. Drugi del večera bo odprla srbska zasedba Lira Vega, za njimi pa se bo predstavil še berlinski producent Phon. Večer bo zaključil italijanski kolektiv Hybrida z avdio-vizualnim performansom.

922XD5UPQPU

V spremljevalnem programu bodo predstavili več kot petnajst kreativih delavnic, v Galeriji SDK pa bo na ogled razstava skulptur Gorazda Prinčiča z naslovom "Art and Cash." Na temo založništva bodo pripravili javno debato z naslovom 'Kam smo založili založbe?,  ki jo bo v sodelovanju z Novo Musko vodil Igor Bašin-BIGor. Zadnji dan festivala bo namenjen koncertu ''Javorca–Resurekcija'', katerega umetniški vodja je Bratko Bibič in bo izveden v cerkvici Sv. Duha v Javorci. Glasbeno-scenski performans je kot del mednarodnega projekta ''Echoes from Invisible Landscapes'', podprla Evropska komisija–Kreativna Evropa, v katerem sodeluje tudi Zveza Mink Tolmin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.