Damjana Kolar

 |  Kultura

V Ljutomeru bodo zavladali zombiji

Baskin

Baskin

V Ljutomeru bo od 12. do 16. julija potekal Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, od leta 2010 član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF), ki bo že dvanajstič zapored predstavil nekatere najboljše žanrske filme minulega leta. Poleg festivalskih stalnic, bo letos ponudil tudi nekaj novosti, kot so mala delavnica digitalnih posebnih učinkov in delavnica filmskega bojevanja. Festival bo odprl slovenski film Psi brezčasja v režiji Mateja Nahtigala.

V tekmovalnem programu za najboljši celovečerni film Hudi maček bo na ogled pet filmov: švedska srhljivka Sensoria (r. Christian Hallman), mehiški grozljivi triler Scherzo Diabolico (r. Adrian Garcia Bogliano), avstrijski krvavi smučarski spektakel Napad irhastih zombijev (r. Dominik Hartl), peklenska turška grozljivka Intervencija (r. Can Evrenol) in ameriška Čarovnica, ki velja za enega najstrašnejših filmov (r. Robert Eggers). Tekmovalni program za najboljši glasbeni dokumentarec Hrupni maček, ki je nastal v sodelovanju s festivalom DORF, bo potregel z devetimi filmi, med njimi bodo tudi trije slovenski: Novo mesto glasbe (r. Mitja Sočič), Mlada nada (r. Manca Filak, Žiga Gorišek) in Odpadki druge generacije-po stopinjah nekega punka (r. Dunja Danial).

ieszRmpc-hM

rlL4lGJBYa0

Bogat bo tudi program kratkih filmov Slakov hudi maček ter tekmovalni program evropskih kratkih fantastičnih filmov za Melies d'argent, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma. V Kino Klopotcu bodo predvajali spregledane domače no-budget celovečerce po izboru Marcela Štefančiča jr., za najbolj vzdržljive pa tudi letos pripravljajo Torture Garden, tradicionalni maraton B-filmov, kjer namesto vstopnine plačaš izstopnino po principu-več filmov pogledaš, manj plačaš. 

Častni gost festivala bo Jan Harlan, producent večine filmov enega največjih in najbolj kontroverznih režiserjev Stanleya Kubricka, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo. Na ogled bosta Kubrickova filma Peklenska pomaranča in Izžarevanje ter dokumentarec Stanley Kubrick: življenje v slikah v režiji Jana Harlana.

dNuzGlLqxNU

Iz strokovnega vidika bo izjemno pomemben prvi mednarodni simpozij na temo produkcije žanrskih filmov v jugo-vzhodni Evropi, katerega cilj je idejna zasnova koprodukcijskega dogodka za žanrski film v tem delu Evrope. 13. in 14. julija se bodo v Ljutomeru tako zbrali in povezali producenti, režiserji, predstavniki filmskih institucij in podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope iz regije ter tudi Zahodne Evrope. Pripravili bodo tudi okroglo mizo Magična desetka žanrskega filma v Sloveniji, ki bo posvečena temi dostopnosti žanrskega filma v Sloveniji.

Na festivalu se bodo zvrstile tudi predstavitve novih knjižnih izdaj. Legendarni srbski režiser Slobodan Šijan bo predstavil knjigo Filmus, Marcel Štefančič jr. enciklopedijo Slovenski film 2.0, Dejan Ognjanović pa bo obiskovalce seznanil z izjemno srbsko zbirko književnih grozljivih klasikov založbe Orfelin.

V spremljevalnem programu bodo pripravili bogat program delavnic. Poleg filmske delavnice, posvečene legendarnemu Rogerju Cormanu in igralske delavnice, letos uvajajo še Malo delavnico digitalnih posebnih učinkov ter Delavnico filmskega bojevanja v sodelovanju s Schola Pugnatoria Celeiana. Po filmskih dogodkih bo poskbljeno tudi za glasbeni program, v katerem bodo nastopili: Edo Maajka, Extrem Smoke 57 in Nakajima. V Galeriji Anteja Trstenjaka bo v času festivala na ogled razstava Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije, ki bo predstavila portrete Alfreda Hitchcocka, Romana Polanskega, Gine Lollobrigide, Johna Lennona in drugih.

Poleg tega se obeta tudi Filmski kviz, Subkulturna tržnica, disko-monster karaoke ter bogat vinski program, v okviru katerega se bo predstavilo sedem vinskih kleti. Festival se bo zaključil s tradicionalno parado zombijev po ljutomerskih ulicah, na kateri bodo nemrtve kreature proslavljale nesmisel življenja in radosti smrti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.