Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 14. do 17. julija.

Četrtek, 14. julij

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 19.00 projekcija duhovite romantične komedije Maggie ima načrt, ki ponudi prisrčen in sofisticiran pogled na zapleteno drobovje sodobnih ljubezenskih zvez. Režija: Rebecca Miller

fW4mNq7yAko

V Cankarjevem domu Ljubljana bo ob 20.00 v okviru 64. Ljubljana Festivala gostovalo Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče, ki se bo predstavilo z baletom Konfucij, spektakularno plesno predstavo o starodavnem kitajskem filozofu, ki je živel v 6. in 5. stoletju pr. n. št. Opisuje njegovo potovanje po deželah, ki je polno frustracij, saj se njegove sanje niso uresničile, njegova predanost pa ni bila nikoli poplačana. Glavna režiserka & koreografinja: Dexin Kong

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 ponovno nastopil irski post rock kvartet God Is An Astronaut. Predskupina: Mountain (A)

gek-6IvfCAQ

IwNUUc5AN1w

Petek, 15. julij

Na Soriški planini bo od 19.00 dalje potekal Veliko nočni koncert, na katerem bodo nastopili: Folklorna skupina KUD Triglav iz Srednje vasi, Grudnove šmikle, Goli na odru, Let 3 (Hr) in Koromač.

x-GRZow1Gro

V UGM Studiu Maribor bodo ob 19.00 odprli razstavo Žive Drvarič in Gašperja Kunšiča z naslovom Life Goes On, Life Goes Off. Večmedijski projekt tematsko posega v življenjske prostore sodobnega človeka. Gre za umetniško refleksijo oglaševalskega jezika, popularne kulture in tehnološkega razvoja. Dela na ironičen način transformirajo dejavnike sodobnega življenja, ki jih zaznamuje kontrast med fizičnim, miselnim in virtualnim prostorom.

© Živa Drvarič

Na Sotočju v Tolminu bo od 20.30 dalje potekal 17. Kreativni tabor Sajeta, na katerem bodo nastopili: Mani Neumeier (nemški glasbenik in frontman krautrock skupine Guru Guru), armenski freak dance punk duet Wattican Punk Ballet in kultna britanska zasedba The Fall pod vodstvom Marka E. Smitha.

SPXmx8Nf_jQ

Na ljubljanskem gradu bo ob 21.30 v okviru Filma pod zvezdami predpremiera subverzivne dokumentarne komedije Koga napasti zdaj v režiji ameriškega dokumentarista Michaela Moora, ki je odločen obuditi k življenju ameriški sen na najbolj nepričakovanem kraju – v Ameriki. Film je bil posnet tudi v Sloveniji.

uTOk68menFE

Sobota, 16. julij

Na Soriški planini bo od 14.00 dalje potekal Veliko nočni koncert, na katerem bodo nastopili: Olfamož, Godalni kvartet, Medea, Merima Ključo & Miroslav Tadić, Prismojeni profesorji bluesa, ZircuS in Helahirn.

1MaP4PveITw

Na terasi Knjigarne Goga Novo mesto bosta ob 21.00 v okviru festivala Novomeški poletni večeri nastopila makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in slovenski saksofonist ter flavtist Vasko Atanasovski.

KsGgj1QMg0A

Nedelja, 17. julij

V okviru projekta Odmevi iz nevidnih krajin bo v cerkvici Sv. Duha Javorca ob 21.00 na ogled glasbeno-vizualni performans Bratka Bibiča z naslovom Javorca – Resurekcija. Bibič je k sodelovanju povabil različne glasbenike ter vizualne ustvarjalce iz Avstrije, Portugalske, Srbije in Slovenije. Paul Schubert, Samo Kutin, Jelena Popržan, Ana Kravanja in Vid Drašler bodo glavni akterji glasbenega dela projekta, z vokalnimi vložki pa ga bodo dopolnjevale pevke domače vokalne skupine Javorca. V scensko-vizualnem delu pa bodo sodelovali: Eduardo Raon, Miroslav Sretenović aka Izvanredni Bob ter Marko A. Kovačič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.