IK, STA

 |  Družba

Rodetova potuha domobranstvu

Franc Rode, kardinal

Franc Rode, kardinal
© Mediaspeed

V Alternativni akademiji obsojajo govor kardinala Franca Rodeta med nedeljsko mašo v Šentjoštu nad Horjulom. Za popolnoma nezaslišane ocenjujejo izjave, da so bili resnični narodni izdajalci komunisti, medtem ko je domobranska stran zgolj izvajala kontrarevolucijo. "Kardinalova perverzna potuha domobranstvu je vredna polne obsodbe," so med drugim poudarili. 

Rode po oceni Alternativne akademije skuša s sprevračanjem vlog žrtve in izvajalca zločina "sodelovanje z okupatorjem neposredno zvaliti na pleča tistih, ki so se proti njemu borili". Prav tako po njihovem mnenju s takšnimi stališči zgrešeno generalizira in prenaša dogajanje v ljubljanski pokrajini na celotno slovensko območje.

Kot so zapisali, se predstavniki slovenske Cerkve in Vatikana na ta način brez sramu zatekajo k iskanju argumentov o tem, zakaj je bilo treba prijeti za orožje okupatorja. Sicer pa tovrstno legitimiranje sodelovanja z okupatorjem v njegovem govoru le dopolnjuje rehabilitacijo domobranstva iz preteklih let, ko "so na isti prireditvi že paradirali fantje v domobranskih uniformah in odkrito slavili 70. letnico domobranstva", so navedli.

V Alternativni akademiji so, kot so še zapisali, šokirani tudi nad drugimi kardinalovimi stališči, "ko je v svoji rehabilitaciji domobranstva vse napredne in narodno zavedne ljudi v času vojne uspel opisati kot zmanipulirane sledilce komunizma, označenega za politično ideologijo sovraštva, zaničevanja in mržnje".

V Alternativni akademiji zato predlagajo, da posamezne politične stranke, domoljubne, protifašistične, borčevske in veteranske organizacije zavzamejo stališče do kardinalovih besed in jih obsodijo.

Kardinal Franc Rode je tudi za Mladino spregovoril v zadnji posebni številki Intervju. Preberete si ga lahko na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.