Pamflet: Veliki premišljevalec

Spoštovani,

v zvezi z navedbami o izgradnji daljnovoda skozi Renče v objavi Bernarda Nežmaha (Veliki premišljevalec), vam pošiljamo nekaj pojasnil:

Družba ELES ima pravnomočne odločbe upravne enote za daljnovod 2X110 kV Gorica-Divača v nadzemni izvedbi, kar je tudi vknjiženo v zemljiški knjigi, vendar je država kljub temu prisluhnila željam posameznikov in šla v pripravo novega državnega prostorskega načrta (DPN) za del trase v kabelski izvedbi.

V okviru postopka priprave DPN je bilo obravnavanih 8 variant poteka trase. Na osnovi zakonskega postopka, ki predvideva oceno variant po prostorskem, funkcionalnem, varstvenem in ekonomskem vidiku ocenjevanja, je bila izbrana najustreznejša varianta. Vlada Republike Slovenije (RS) je v četrtek, 30. junija 2016, sprejela Uredbo o Državnem prostorskem načrtu (DPN) za potek trase daljnovoda 2x110 kV Gorica – Divača na manjkajočem, 1,7 km dolgem, odseku na območju naselja Renče. Z Uredbo Vlade RS je bila potrjena varianta trase, ki predvideva del daljnovoda v nadzemni izvedbi, ki se izogne vsem poseljenim delom, in del v kabelski izvedbi, preko strnjenega dela naselja Renče (predvidena je vgradnja kabla v dolžini 530 m na območju strnjenega naselja Renč).

Družba ELES je na manjkajočem odseku že pred tem poskušala zadevo rešiti tudi z vgradnjo 110kV kabla ter na pobudo MOP začela s pridobivanjem služnostnih pravic za vgradnjo kabelske povezave na celotnem manjkajočem odseku. Zaradi nasprotovanja nekaterih lastnikov (predvsem članov CI) za sporazumno sklenitev služnosti za vgradnjo 110 kV kabla na tem celotnem odseku, tudi tega ni bilo mogoče izvesti, čeprav je družba ELES že izvedla postopek za nabavo opreme (110 kV kabel) in bila pripravljena dela izvesti na osnovi zahteve krajanov Renč. Takrat jim zdravje krajanov očitno ni bilo tako pomembno, pomembna je bila višina odškodnine. Zahtevanih zneskov za odškodnine pa družba ELES glede na vrednosti ostalih odškodnin po Sloveniji ni mogla in ni smel plačati, zato smo vložili pobudo za DPN.

V času od prekinitve daljnovodne povezave do danes je bilo in je še vedno napajanje Severne Primorske bistveno manj zanesljivo in ne dosega predpisanega kriterija N-1 za prenosno omrežje, ki zahteva nemoteno delovanje sistema ob izpadu enega elementa omrežja, saj je celotna regija Severne Primorske odvisna samo od delovanja edinega daljnovoda 2x110 kV Divača - Ajdovščina.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.