Jure Trampuš

15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Politika

Usihanje

Kaj lahko prinese dopisni kongres IDS?

Luka mesec na kongresu, ki je načel njegovo politično moč

Luka mesec na kongresu, ki je načel njegovo politično moč
© Uroš Abram

Ko je pred nekaj meseci potekal krški kongres Iniciative za demokratični socializem in se končal z nesklepčnostjo in fizičnimi prerivanjem, sta bili možnosti dve. Prva je bila razpad IDS, pomembnega člana koalicije Združene levice, politične skupine, ki ima v parlamentu svoje poslance, druga poenotenje in nadaljevanje skupne politične poti. Danes, tri mesece kasneje, še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo. Različne struje v IDS so se poenotile, da bo iniciativa izpeljala dopisni kongres in na njem potrdila nove organe vodenja in finančni načrt. Ti organi naj bi potem dobili mandat za politične odločitve. Dopisni kongres se je začel 6. julija, uradni izidi pa naj bi bili znani najkasneje do 25. julija, morebiti že prihodnje dni, če bo glasove oddalo dovolj članov IDS.

Ozadje prerivanj, pa tudi objav na Požareportu, kjer nekateri člani IDS frakciji Luke Meseca očitajo, da se zaradi vključevanja novih članov gre »avtobusno demokracijo«, je znano. Na eni strani je del, zbran okoli podpornikov poslanske skupine, ki bi izpeljal združitev IDS, Trsa, Demokratične stranke dela (in t. i. civilne četrte skupine) v enovito združeno levo stranko. Na drugi strani bi del IDS raje ostal sam in naprej izvajal začrtani politični program, po vsej verjetnosti z novim voditeljem. Prvi naj bi bili, če poenostavimo, politični realisti, drugi politični idealisti, prvi »salonski revolucionarji«, drugi »ekskluzivistični teoretiki«.

Različne frakcije v političnih strankah niso nič posebnega. Tudi v veliki LDS so obstajale, celo v SDS so. Za novo levo gibanje, ki naj bi bilo drugačno od starih strank, pa je skrajno nenavadno, da se različni pogled na prihodnost namenoma pojavljajo na tabloidnih spletnih straneh, kjer se že po definiciji pretirava, izkrivlja, razkriva zgolj »naročnikovo« plat. Po lastni želji neimenovani član IDS tako pravi, da so zgodbe o avtobusni demokraciji veliko pretiravanje, da gre za specifike raznih lokalnih odborov, da polresnice širijo tisti, ki nasprotujejo Luki Mesecu. Morda je to res, vendar druga stran na očitke ne odgovarja. Luka Mesec o razdiralnih nesoglasjih znotraj IDS ne želi več govoriti, tudi o obtožbah o prirejanju glasovanja v lokalnih odborih ne. Že v samem izhodišču pa je nenavadna zamisel o dopisnem kongresu. Če politična skupina, ki naj bi bila avantgarda upehani slovenski politiki, ni zmožna pripraviti kongresa, kjer se javno soočijo mnenja, pa četudi zaradi visoko zahtevanega kvoruma dopisno glasovanje »dopuščajo statutarna pravila«, ima takšna politična skupina velike težave. Težko bi trdili, da zgolj porodne, težko, da zgolj kadrovske.

Gotovo pa velja ugotovitev, da sta IDS in poslanska skupina Združene levice zadnjih šest, sedem mesecev zaradi notranjih spopadov ohromljeni. Svetli projekt prenovljene leve politike je začel bledeti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.