IK, STA

 |  Svet

V napadu s tovornjakom v Nici najmanj 84 mrtvih

© YouTube / Sky News

V napadu s tovornjakom, ki je v četrtek zvečer med praznovanjem državnega praznika v Nici zapeljal v množico ljudi, je po zadnjih podatkih francoskih oblasti umrlo najmanj 84 ljudi. Voznik 19-tonskega tovornjaka je skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais, divjal dva kilometra, preden so ga ubili policisti. 

Preiskovalci so v prerešetanem tovornjaku našli orožje in dokumente 31-letnega Francoza tunizijskega porekla, ki je izstrelil več strelov, preden so ga ubili policisti. Napad v letovišču ob Azurni obali se je zgodil kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim se je končalo praznovanje državnega praznika ob obletnici padca Bastilje. Po zadnjih podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, veliko je ranjenih, med njimi jih je 18 v kritičnem stanju.

Predsednik Francois Hollande je z obiska v Avignonu pohitel na krizni sestanek kabineta v Pariz. Novinarjem je povedal, da ni mogoče zanikati teroristične narave napada, in dodal, da je med žrtvami tudi veliko otrok.

V televizijskem nagovoru je zatrdil, da Francija ne bo popuščala v boju proti terorizmu, ampak bo okrepila posredovanje v Iraku in Siriji. Podaljšal je izredne razmere v državi in napovedal vpoklic rezervistov. "Francija je bila napadena na državni praznik, simbol svobode. Vendar bo Francija vedno močnejša od fanatikov, ki jo želijo napasti," je zagotovil Hollande.

Župan Nice je Christian Estrosi sporočil, da je voznik tovornjaka streljal na množico, v vozilu pa je policija našla neaktivne granate in lažno orožje. Svetovni voditelji so izrazili sožalje in obsodili napad. Ameriški predsednika Barack Obama je obsodil grozljiv teroristični napad, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je na obisku v Mongoliji povedal, da je to žalosten dan za Francijo in Evropo.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je na Twitterju naznanil, da bo zaradi napada preložil objavo imena podpredsedniškega kandidata republikanske stranke. "Barbarski in strahopetni teroristični napad" je najostreje obsodil tudi Varnostni svet ZN, ki je soglasno sprejel francoski predlog izjave.

Varnostni svet je sporočil, da je terorizem ena najresnejših groženj svetovnemu miru in varnosti. "Vsako teroristično dejanje je kriminalno in nima opravičila," je sporočil najpomembnejši organ svetovne organizacije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.