Izak Košir

22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Politika

(Ne)transparentnost

Predlog zakona pretresa kolektivke

Predlog zakona o kolektivnem uveljavljanju avtorskih in sorodnih pravic je v državnem zboru uspešno prestal drugo branje. Tretje (odločilno) branje bo jeseni, in kot kaže, bo predlog uzakonjen, saj mu od vseh strank nasprotuje le SD. Predlog zakona, ki ima sicer slabosti, bo to področje konč- no premaknil z mrtve točke, med drugim bodo morale kolektivne organizacije, kot je Sazas – ta je od vseh širši javnosti še najbolj znan –, poslovati pregledneje. A Sazas ni edini, ki se ga bo novi zakon dotaknil, saj imamo v Sloveniji kar nekaj kolektivk za urejanje posameznih področij, na katerih se izplačujejo tako imenovane tantieme. Ena od njih je Zamp, organizacija za kolektivno varovanje in upravljanje pravic avtorjev in del s področja književnosti, znanosti in publicistike ter prevodov teh del.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.