NK

 |  Politika

Danilo Türk za Time: ''Svetovna vladavina namesto Svetovne vlade''

V borbi za položaj generalnega sekretarja OZN

Organizacija združenih narodov (OZN ali krajše ZN) bo jeseni izbirala novega generalnega sekretarja. Danilo Türk, nekdanji slovenski predsednik, je po diplomatskih virih francoske tiskovne agencije (AFP) trenutno na drugem mestu med 12 kandidati. V prvem od več poskusnih tajnih glasovanj o kandidatih za generalnega sekretarja je v Varnostnem svetu ZN največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres.

Ian Bremmer, zunanjepolitični novinar ameriškega časopisa Time, je slovenskega kandidata Danila Türka spraševal, kako bi prispeval k ZN, če bi na položaju zamenjal sedanjega generalnega sekretarja Ban Ki-moona, ki ZN vodi od leta 2007.

"Generalni sekretar bi moral predložiti spremembe v sistemu zaposlovanja. Trenutno zaposlovanje ljudi traja več mesecev in to se mora spremeniti, da se bo Organizacija lahko učinkoviteje odzivala. Ta predlog morajo seveda odobriti države članice, kot vse predloge v ZN; prav tako morajo biti vključeni predstavniki sindikatov. Tako bi kot generalni sekretar sklical manjšo delovno skupino, ki bi pripravila predlog, in ko bi ga sprejele članice, bi moral sekretar oblikovati s predlogom skladen model rotacij in osebne politike," je med drugim dejal Türk in dodal, da je danes na različnih področjih v ZN več kot 42.000 zaposlenih in med njimi se jih 80 odstotkov uvršča pod 'težavna delovna mesta'. Türk meni, da do tega prihaja v času pospešenega tehnološkega razvoja in da to kar kliče po spremembah.

© Wikicommons

Kandidat za generalnega sekretarja OZN je pri svoji viziji izpostavil pluralnost sodelovanja, ki lahko pripomore k različnim področjem: "Vzemimo na primer vprašanje migracij in družbeno-ekonomskega razvoja. Stvar je bila že v preteklosti preveč občutljiva, da bi se z njo izčrpno ukvarjali le ZN. Sedaj je izbruhnila kriza, ki se v Evropi najbolj odraža kot begunska. Učinkoviti politični odzivi prihajajo počasi. Za ZN sta nujna boljše razumevanje temeljnih razlogov migracij in sposobnost, da predloži učinkovite rešitve. Za to ZN potrebuje akademike in organizacije civilne družbe. Reševanje bo terjalo tudi velik angažma zasebnega sektorja. Naš Svet terja horizontalno sodelovanje mnogih akterjev in ZN je med njimi partner, ne nadrejena avtoriteta. Svet potrebuje sistem Svetovne vladavine, ne samo Svetovne vlade."

Türk je dodal, da na človekoljubnem področju ZN ne more opraviti vsega, lahko pa nadaljuje z ojačanjem edinstvene vloge pri izboljšanju učinkov dela človekoljubnih organizacij. Vprašanje, kako lahko generalni sekretar učinkovito pripomore k funkciji Varnostnega sveta, je označil za edino pomembno politično vprašanje za generalnega sekretarja: "Generalni sekretar mora delati z Varnostnim svetom na dnevni ravni – in v času krize iz ure v uro. Ko sem sodeloval z Varnostnim svetom ZN, kasneje kot pomočnik generalnega sekretarja za politične zadeve, sem izkusil, kako mora generalni sekretar poslušati, razumeti in pomagati pri artikuliranju politike – včasih zelo diskretno, včasih vidneje. Danes je primarna naloga generalnega sekretarja, da postopno pomaga k zmanjšanju razlik med člani Sveta."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.