IK, STA

 |  Svet

V Turčiji nalogi za prijetje 42 novinarjev

Erdoganov portret

Erdoganov portret
© Thierry Ehrmann / Flickr

Turške oblasti so po nedavnem spodletelem vojaškem udaru izdale sodne naloge za prijetje za 42 novinarjev, danes poročata turški televiziji NTV in CNN-Turk. Nalog za prijetje so med drugim izdali za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal. Za zdaj ni znano, ali so katerega od novinarjev, za katere so izdali naloge, že prijeli.

Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet je naloge za prijetje izdal istanbulski tožilec Irfan Fidan, ki se ukvarja s primeri terorizma. Gre za prve naloge za prijetje novinarjev po neuspelem puču. Tožilec je povedal, da je operacija za prijetje novinarjev že v teku. Med tistimi, ki so jih že skušali aretirati, je tudi Ilicakova, ki pa je niso našli na njenem domu v Istanbulu in za katero domnevajo, da je na počitnicah ob Egejskem morju.

Turškim oblastem pod vodstvom predsednika Recep Tayyipa Erdogana so že pred pučem očitali omejevanje svobode medijev. Ankara očitke zavrača.

Vojaški udar se je začel 15. julija, v njem je umrlo 260 ljudi. Po poskusu puča so turške oblasti začele čistke v vojski in sodstvu. Nemudoma so pridržale prek 7.400 pripadnikov vojske, od tega so jih 1.200 konec tedna izpustili. Odpuščenih ali aretiranih je bilo tudi skoraj 3.000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6.000 pridržanih.

V soboto je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izdal odlok o zaprtju 2341 institucij - med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov - ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem Fethullahom Gülenom. Vlada namreč trdi, da prav Gülen, ki živi v ZDA, stoji za poskusom puča in vzpostavitve "vzporedne države" v turški vojski, pravosodju in uradih. Gülen vpletenost v dogajanje zanika.

Kaj smo o Erdoganu in razmerah v Turčiji pred kratkim pisali v Mladini:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.