Izak Košir, STA

 |  Politika

Ob Putinovem obisku Slovenije pričakujejo več kot dva tisoč obiskovalcev

Putin med obiskom v Sloveniji leta 2011 (desno ljubljanski župan Zoran Janković, levo predsednik republike Borut Pahor)

Putin med obiskom v Sloveniji leta 2011 (desno ljubljanski župan Zoran Janković, levo predsednik republike Borut Pahor)
© WikiCommons

Na sobotni slovesnosti ob Ruski kapelici, ki se je bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, pričakujejo 2.500 obiskovalcev. Ti bodo lahko pod Vršič prišli le z akreditacijo in po varnostnem pregledu v Kranjski Gori. Putin bo v soboto tudi odkril spomenik na ljubljanskih Žalah, ki bodo kljub visokemu obisku odprte za obiskovalce. Ker je Putinov obisk, njegov tretji v Sloveniji doslej, predvsem pietetno usmerjen, srečanje z gospodarstveniki, ki je sicer običajno ob robu slovesnosti pri kapelici, za zdaj ni predvideno. Ob njegovem prihodu pa so v Sloveniji predvideni tudi protesti.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil ruski veleposlanik Doku Zavgajev, bo Putin v Slovenijo po dosedanjih načrtih prispel v soboto ob 13. uri, po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah ter delovni večerji z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju pa bo zvečer odpotoval nazaj v Moskvo. Dokončen program obiska, ki je pietetne narave, morata strani sicer še uskladiti.

Ob obisku ruskega predsednika, ki je po besedah predsednika društva Slovenija-Rusija Saše Geržine ena najbolj varovanih oseb na svetu, bodo ob kapelici veljali najstrožji varnostni ukrepi. Obiskovalci bodo tako lahko pod Vršič v soboto prišli le z akreditacijo, vabilom in osebnim dokumentom, v Kranjski Gori pa bodo morali opraviti varnostni pregled, podoben tistemu na letališčih. Zaradi varovanja visokega ruskega gosta bo na območju Gorenjske in Ljubljane v soboto veljal spremenjen prometni režim.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je ocenil, da bo Putin z obiskom izkazal spoštovanje do negovanja kapelice pod Vršičem. Po njegovih besedah bo za Kranjsko Goro to "najvišji obisk vseh časov od odprtja ceste čez Vršič, ob katerem je bil navzoč prestolonaslednik".

Ruski veleposlanik Zavgajev je poudaril, da je kapelica v sto letih prerasla prve okvire ter postala "simbol prijateljstva, dobrih odnosov, zaupanja in razumevanja". Geržina pa je dejal, da Rusi cenijo dejstvo, da Slovenci kapelice, ki jo je skupina ljudi v gozdu postavila v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med gradnjo ceste na Vršič zasul snežni plaz, "niso pospravili", temveč so jo sto let ohranjali.

V občini Kranjska Gora po besedah njenega župana že nekaj časa potekajo promocijske aktivnosti ob letošnji 100-letnici kapelice. Med drugim so ob tej priložnosti izdali posebno znamko in razglednico ter knjigo Pravljice izpod Vršiča ruskega avtorja Nikolaja Mašukova v slovenskem in ruskem jeziku.

Po slovesnosti pod Vršičem bo Putin na osrednjem ljubljanskem pokopališču odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji v prvi in drugi svetovni vojni. Veleposlanik Zavgajev je pojasnil, da je bilo po nedokončnih podatkih na slovenskem ozemlju 40.000 vojnih ujetnikov, ki so gradili veliko objektov, večinoma vojaških. Usoda številnih ni znana. Med drugo svetovno vojno pa so se ruski vojaki s partizani borili proti okupatorju.

Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov za osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni. Na stebre, vrh katerih je po en žerjav, so vklesana imena skupno 3.000 padlih ruskih vojakov. Kljub najvišjemu ruskemu obisku Žale po besedah veleposlanika Zavgajeva v soboto ne bodo zaprte za obiskovalce. Slovesnost, ki bo predvidoma v poznih popoldanskih urah, naj bi sicer trajala okoli pol ure.

Ker je letošnji Putinov obisk, njegov tretji v Sloveniji doslej, predvsem pietetno usmerjen, srečanje z gospodarstveniki, ki je sicer običajno ob robu slovesnosti pri kapelici, za zdaj ni predvideno. A tudi če organizatorjem ne bo uspelo, da bi se Putin srečal z meceni prireditve, njegov obisk po besedah Geržine vseeno odpira vrata za kakovosten obisk slovenske gospodarsko-politične delegacije v Moskvi do konca jeseni.

Ob Putinovem obisku v Sloveniji so predvideni tudi protesti. Kot sta poudarila tako Geržina kot veleposlanik Zavgajev, se sicer marsikdo ne strinja z dogodki, a Slovenija je demokratična država. Geržina zaradi poostrenih varnostnih ukrepov ne pričakuje protestov ob Ruski kapelici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.